Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Składnik oliwy zapobiega guzom mózgu?

Recommended Posts

Związek występujący w oliwie może zapobiec rozwojowi nowotworu mózgu.

Kwas oleinowy (OA), bo o nim mowa, sprawia, że występujące w komórkach białko MSI2 nie hamuje produkcji pewnego mikro-RNA - miR-7. Wpływając na aktywność konkretnych genów, miR-7 zapobiega zaś powstawaniu guzów mózgu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu dokonali swojego odkrycia, prowadząc testy na ekstraktach ludzkich komórek i żywych komórkach. Eksperymenty zademonstrowały, że OA zaburza kompleksy białka i pierwotnych transkryptów RNA (pri-miR). W warunkach in vitro kwas oleinowy przywraca przetwarzanie pro-miR-7, które normalnie byłoby zablokowane np. przez MSI2.

Choć nie możemy na razie powiedzieć, że dieta zawierająca oliwę pomaga zapobiegać nowotworom mózgu, nasze wyniki pokazują, że w laboratorium kwas oleinowy wspiera produkcję cząsteczek hamujących rozwój guza. Dalsze badania powinny doprecyzować rolę spełnianą przez oliwę w podtrzymywaniu zdrowia mózgu - podsumowuje dr Gracjan Michlewski.

Autorzy publikacji z Journal of Molecular Biology wyjaśniają, że różne zestawy białek wiążących się z RNA wchodzą w interakcje z pierwotnymi i prekursorowymi transkryptami RNA (pri-miR i pre-miR), potranskrypcyjnie kontrolując ich biogenezę. OA wydaje się zaś regulować szlak biogenezy, remodelując kompleksy białek i pierwotnych transkryptów.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...