Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Obniżono kategorię zagrożenia nowotworami, do jakiej przypisywana jest kawa

Rekomendowane odpowiedzi

Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (ang. International Agency for Research on Cancer, IARC), agenda Światowej Organizacji Zdrowia, obniżyła kategorię zagrożenia, do jakiej przypisywana jest kawa.

Zwołana przez IARC grupa robocza 23 naukowców analizowała kancerogenność kawy, yerba maté i bardzo gorących napojów. Wnioski, do których doszła, ukazały się w piśmie The Lancet Oncology.

Od 1991 r. kawę klasyfikowano jako możliwie kancerogenną (należała ona do grupy 2B: substancji możliwie rakotwórczych dla człowieka). Było to spowodowane powiązaniami z rakiem pęcherza. Obecnie jednak eksperci stwierdzili, że jest za mało dowodów, by powiedzieć, czy działa ona rakotwórczo, czy nie. Przesunięto ją więc do grupy 3.: substancji niemożliwych do zaklasyfikowania. Przejrzawszy ponad 1000 badań na ludziach i zwierzętach, eksperci stwierdzili, że wiele studiów epidemiologicznych sugerowało, że picie kawy nie wpływa kancerogennie w przypadku nowotworów trzustki, piersi i prostaty. Obserwowano za to spadek ryzyka nowotworów wątroby i raka endometrium. Dla ponad 20 innych nowotworów dowody były nierozstrzygające.

O ile nie ma rozstrzygających dowodów na rakotwórczy wpływ picia kawy, o tyle można o nich mówić w przypadku spożywania bardzo gorących napojów (te zostały zaliczone do grupy 2A: substancji prawdopodobnie rakotwórczych). Wyniki sugerują, że picie bardzo gorących napojów jest prawdopodobną przyczyną raka przełyku i chodzi o temperaturę [powyżej 65°C], a nie o same napoje [...] - podkreśla dr Christopher Wild, dyrektor IARC.

Wnioski oparto na ograniczonych dowodach z badań epidemiologicznych. Prowadzono je w takich miejscach, jak Chiny, Iran, Turcja czy Ameryka Południowa, gdzie herbatę czy maté tradycyjnie pije się w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 70°C).

W badaniach na zwierzętach także zdobyto ograniczone dowody na rakotwórczość bardzo gorącej wody. Palenie i picie alkoholu to główne przyczyny raka przełyku, zwłaszcza w wielu krajach o wysokim dochodzie. Jednak większość przypadków raka przełyku występuje w częściach Azji, Ameryki Południowej i wschodniej Afryki, gdzie powszechne jest regularne picie bardzo gorących napojów i gdzie przyczyny wysokiej zapadalności nie są dobrze poznane.

Chłodna maté nie wywierała wpływu rakotwórczego ani w badaniach na zwierzętach, ani w studiach epidemiologicznych, dlatego jej picie w temperaturach nieuznawanych za bardzo wysokie należy zaliczyć do grupy 3.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Producenci kawy na pewno obojętnie czekali na wynik analizy :D

 

 

O ile nie ma rozstrzygających dowodów na rakotwórczy wpływ picia kawy, o tyle można o nich mówić w przypadku spożywania bardzo gorących napojów (te zostały zaliczone do grupy 2A

A to już warte zauważenia. Chyba że to spisek przeciwników czajników bezprzewodowych :D

I pojawia się pytanie: a co z zimnymi napojami?

Edytowane przez thikim

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...