Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Babeczki na zespół metaboliczny

Rekomendowane odpowiedzi

Muffiny przygotowane według nowej receptury amerykańskiego Departamentu Rolnictwa korzystnie (i bardzo szybko) wpływają na zdrowie osób z zespołem metabolicznym.

Testy kliniczne wypieku przeprowadzono w Szkole Medycznej Uniwersytetu w Maryland. Autorzy studium, którego wyniki ukazały się w Journal of Clinical Lipidology, próbowali zastąpić zwierzęce tłuszcze nasycone nienasyconymi tłuszczami roślinnymi.

Amerykanie skupili się na 2 rodzajach tłuszczów nienasyconych: jedno- i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (MUFA i PUFA, od ang. monounsaturated fatty acids i polyunsaturated fatty acids). Okazało się, że w porównaniu do grupy MUFA, pacjenci z grupy PUFA więcej schudli, mieli też niższe ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Poprawiała się za to funkcja śródbłonka naczyń (mierzono wazodylatację indukowaną przepływem w tętnicy ramiennej).

Dwadzieścia pięć procent pacjentów z grupy PUFA nie miało już zespołu metabolicznego i kwalifikowano ich jako reprezentujących normę metaboliczną. Podobną zmianę kategorii odnotowano tylko u 10% grupy MUFA.

Wyniki nas zaskoczyły, bo w oparciu o inne badania dywagowaliśmy, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe sprawdzą się lepiej niż wielonienasycone zarówno w przypadku spadku wagi, jak i poprawy parametrów zdrowotnych. Muffiny zrobiono wg przepisu USDA opracowanego specjalnie do tego studium. Obie wersje były równie smaczne - podkreśla dr Michael Miller.

Miller dodaje, że małe badanie (wzięło w nim udział tylko 39 osób) stanowi dobry punkt wyjścia dla kolejnych studiów i pokazuje, że PUFA mogą być zastępnikiem z wyboru dla tłuszczów nasyconych, zwłaszcza u ludzi z nadwagą, nadciśnieniem, cukrzycą czy zespołem metabolicznym.

Ostatnie dane sugerują, że PUFA, ale nie MUFA aktywują szlak sygnałowy w mózgu, który prowadzi do spadku apetytu. To może być jedną z przyczyn, dla których w grupie PUFA nastąpił większy spadek wagi.

Przed przystąpieniem do półrocznego badania wagę 39 ochotników stabilizowano na jeden-dwa miesiące za pomocą kroku 1. diety AHA (American Heart Association). Badanych zachęcano także do ruchu - chodzenia przynajmniej 3 dni w tygodniu przez 30-45 minut.

Później ochotników losowano do grup z niskokaloryczną dietą wzbogaconą MUFA i PUFA. O ile względny procent węglowodanów, tłuszczu i białka pozostawał taki sam, o tyle udział tłuszczów nasyconych w tłuszczach ogółem zmniejszano w obu grupach z 30 do 25% (różnicę zastępowano, oczywiście, MUFA lub PUFA).

Badani zjadali 3 wzbogacane MUFA (wysokooleinowym olejem słonecznikowym, HOSO) lub PUFA (olejem z krokosza) muffinki dziennie. Każda z muffinek to 275 kalorii. Wszystkie przygotowano w laboratorium metabolicznym USDA w Beltsville i zamrażano.

Przez pierwsze 4 miesiące ochotnicy spotykali się z dietetykiem co tydzień, w końcowych 2 miesiącach co 2 tygodnie. Dostawali wtedy zapas świeżych muffinek i mogli zasięgać fachowej porady.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...