Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dietetyczne kształtowanie snu

Rekomendowane odpowiedzi

Waga i dieta wpływają na czas spędzany w różnych fazach/etapach snu.

W ramach studium 36 zdrowych dorosłych spędzało 2 kolejne noce w Szpitalu Uniwersytetu Pensylwanii. Drugiej nocy wykonywano im badanie polisomnograficzne. Skład ciała oraz spoczynkowy wydatek energii (ang. resting energy expenditure, REE) oceniano rano po pierwszej nocy. Każdego dnia mierzono spożycie pokarmów i napojów.

Okazało się, że w porównaniu do badanych z prawidłową wagą, dorośli z nadwagą spędzali dłuższy czas w fazie snu REM (snu paradoksalnego).

Naukowcy zauważyli także, że większe spożycie białka przepowiadało 1) skrócenie etapu 2. snu wolnofalowego (NREM), dla którego typowe jest zniesienie świadomości i lekkie obniżenie temperatury, i 2) wydłużenie snu REM.

Nasze badanie uzupełnia wiedzę nt. wpływu stylu życia na jakość naszego snu w kulturze narastającej presji na podtrzymanie produktywności - podkreśla dr Andrea M. Spaeth.

W 2013 r. ta sama grupa badaczy odkryła, że osoby, które późno chodzą spać i wykazują chroniczny niedobór snu, są bardziej podatne na tycie w wyniku zwiększonego spożycia kalorii w nocy. W 2015 r. naukowcy ci ustalili, że jedzenie mniej w późnych godzinach nocnych pomaga zwalczyć towarzyszące niedoborowi snu deficyty koncentracji uwagi i czujności.

W przyszłości zespół Spaeth zamierza ustalić, czy zmiana spożycia białek zmienia czas trwania snu REM i znaleźć mechanizmy biologiczne leżące u podłoża tej korelacji.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...