Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Im cięższy kelner, tym więcej jedzenia zamawiamy

Recommended Posts

Wskaźnik masy ciała (BMI) kelnera/kelnerki wpływa na to, ile i co jedzą i piją klienci, np. czy zamówią deser albo drinka.

Tim Doering i Brian Wansink z Cornell Food and Brand Lab badali 497 klientów 60 restauracji typu TGI Friday's. Okazało się, że ludzie, od których zamówienie przyjmowali ciężsi pracownicy, 4-krotnie częściej zamawiali deser. Zamawiali też 17% więcej alkoholu.

Nikt nie idzie do restauracji z zamiarem rozpoczęcia diety, jesteśmy więc niesamowicie podatni na wskazówki, które usprawiedliwiają zamawianie i jedzenie tego, na co mamy ochotę. Widok zabawnego, szczęśliwego, grubego kelnera może sprawiać, że ludzie stwierdzają "co mi tam" i trochę sobie folgują - wyjaśnia Doering.

Gdy później porównano BMI obsługi i klienta, okazało się, że ciężki kelner/kelnerka wydawał się silniej wpływać na najszczuplejsze osoby.

Poza gabarytami kelnera/kelnerki na zamówienia oddziałują oświetlenie, muzyka, a nawet to, gdzie siedzimy na sali. Wagi personelu czy muzyki nie zmienimy, jedną z najlepszych dietetycznych metod obrony jest [jednak] podjęcie przed pójściem do restauracji decyzji, czy zamówimy przystawkę, czy deser" - podpowiada Wansink.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...