Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dzięki bakteryjnemu białku lody wolniej się roztopią

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Uniwersytetów w Dundee i Edynburgu odkryli, że naturalnie występujące białko - bakteryjną hydrofobinę BsIA - można wykorzystać do stworzenia wolniej topiących się lodów. W zwykłych warunkach BsIA tworzy ochronną powłokę na biofilmach Gram-dodatnich Bacillus subtilis.

Warto przypomnieć, że BsIA można znaleźć m.in. w nattō, japońskiej potrawie przygotowywanej z soi sfermentowanej przez B. subtilis.

Cait MacPhee z Uniwersytetu w Edynburgu zauważyła, że BsIA przywiera do bąbli powietrza i kropli tłuszczu w taki sam sposób, jak powleka kolonię bakterii. Wszystko wskazuje więc na to, że nowy składnik ustabilizuje lody, przez co nawet w upale dłużej pozostaną zamarznięte. Zapobiegnie on również tworzeniu się kryształków lodu, gwarantując konsumentom gładką konsystencję.

Szkoci przekonują, że zastosowanie hydrofobiny pozwoli producentom zmniejszyć zawartość tłuszczów nasyconych, a więc i kaloryczność lodów.

Akademicy opracowali metodę produkowania BsIA przez przyjazne bakterie. Szacują, że lody z nowym składnikiem trafią do sklepów w ciągu 3-5 lat.

Uwzględniając BsIA w swoich lodach, producenci będą mogli zrezygnować z głębokiego zamrażania. Na zmianie składu skorzystają też dostawcy i sprzedawcy, którzy nie będą musieli zapewniać aż tak niskiej temperatury.

Zespół MacPhee opublikował już 2 prace na temat działania BsIA - jedna koncentrowała się na biologii, a druga na fizyce. Szkoci złożyli także wniosek patentowy.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoci przekonują, że zastosowanie hydrofobiny pozwoli producentom zmniejszyć zawartość tłuszczów nasyconych, a więc i kaloryczność lodów.

Ależ ja uwielbiam tłuste, kaloryczne i niezdrowe potrawy, które jem dla przyjemności. Już nie mogę patrzeć na te beztłuszczowe/bezcukrowe świństwa, bez smaku, zapachu i konsystencji. A niestety już teraz mam problem z kupnem np. pełnotłustego sera białego czy jogurtu. Półki uginają się od produktów niskokalorycznych, o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru. A gdzie są te normalne? Wykupione! A wystarczy jeść mniej, albo w ogóle jeść, zamiast żreć.

Czekam na śmietankę 0% tłuszczu =]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przy czym nigdy nie wiadomo co za tluszcz siedzi nawet w pelnotluszczowym zarciu :P

 

podobno co gorsze mleko to tez juz nie jest mleko bo tluszcz mleczny jest na tyle drozszy od roslinnego, ze oplaca sie go odciagac a potem zastepowac w mleku roslinnym :P

 

jogurty niby z normalna zawartoscia tluszczu ale w skladzie z tluszczem roslinnym juz widzialem :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...