Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.

Najnowsze badanie bazowało na wcześniejszym studium, które wykazało, że dieta wegańska może być tak samo skuteczna w terapii cukrzycy, co leki. Zespół z Komitetu Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny (Physicians Committee for Responsible Medicine, PCRM) zebrał grupę 17 osób z nadwagą i neuropatią cukrzycową. Ochotnicy mieli przez 20 tygodni przestrzegać niskotłuszczowej diety z dużą ilością świeżych warzyw oraz produktów zawierających błonnik i węglowodany złożone, np. fasoli i pełnych ziaren. Naukowcy zalecili też suplementację witaminą B12, która wspomaga działanie nerwów, ale występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Okazało się, że w porównaniu do 17 dorosłych, którzy również zażywali witaminę B12, ale podtrzymywali swoją zwykłą (niewegańską) dietę, w grupie interwencyjnej odnotowano znaczące zelżenie bólu. Badania ujawniły również poprawę krążenia i funkcji nerwów, o chudnięciu (średnio o ok. 6 kg, 14 funtów) nie wspominając.

Jak podkreślają autorzy raportu z pisma Nutrition & Diabetes, wiele osób z grupy eksperymentalnej zauważyło poprawę glikemii i mogło zmniejszyć dawkę zażywanych leków.

Dywagujemy, że zwiększając insulinowrażliwość i poprawiając poziom cukru we krwi, dajemy swojemu organizmowi czas na naprawę uszkodzonych nerwów - opowiada Cameron Wells, dodając, że krew z wysokim stężeniem glukozy można opisać jako gęstą, niezdolną do dostarczania składników odżywczych do zakończeń nerwowych.

Sporo ludzi stosujących w studium wegańską dietę było zaskoczonych tempem utraty wagi i poprawy glikemii.

Należy jednak odnotować, że badacze nie potrafili stwierdzić, jaki składnik niskotłuszczowej, roślinnej diety odpowiadał za zaobserwowaną poprawę. Niewykluczone, że główną przyczyną korzystnych zmian w zakresie bólu neuropatycznego był sam spadek wagi.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja podpowiem, ten składnik to DNA. ;)

Dieta biologicznie odpowiednia, tutaj akurat wegańska, ale wcale taka być nie musi, dróg jest wiele, zmienia ekspresję genów w genomie i, voila, zdrowiejemy!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja podpowiem, ten składnik to DNA. ;)

Dieta biologicznie odpowiednia, tutaj akurat wegańska, ale wcale taka być nie musi, dróg jest wiele, zmienia ekspresję genów w genomie i, voila, zdrowiejemy!

Zmiany nawyków, zwłaszcza żywieniowych powodują zmiany ekspresji genów. Szkoda, że nie bierze się tego pod uwagę przy badaniach.

Poza tym jedni reagują na inną dietę lepiej a drudzy gorzej. Najgorzej jak się katują jakąś dietą ze względów ideologicznych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...