Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Pełne ziarna chronią przed wczesnym zgonem, zwłaszcza na choroby serca

Rekomendowane odpowiedzi

Jedzenie większych ilości pełnych ziaren wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnego zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych (ChSN), ale nie w wyniku nowotworów.

Zespół dr Hongyu Wu ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda przeanalizował związek między jedzeniem pełnych ziaren a ryzykiem zgonu, wykorzystując dane 74.341 kobiet z Nurses' Health Study (1984-2010) i 43.744 mężczyzn z Health Professionals Follow-Up Study (1986-2010). Na starcie nikt nie chorował na ChSN ani na nowotwory. Wyliczano współczynnik ryzyka śmiertelności ogólnej oraz śmiertelności na ChSN i nowotwory w odniesieniu do kwintyli spożycia pełnych ziaren (dane nt. diety aktualizowano co 2-4 lata za pomocą kwestionariuszy).

Autorzy raportu z JAMA Internal Medicine udokumentowali 26.920 zgonów. Po uwzględnieniu potencjalnie istotnych czynników, takich jak wiek, palenie, aktywność fizyczna czy wskaźnik masy ciała (BMI), okazało się, że jedzenie większych ilości pełnych ziaren wiązało się z mniejszą śmiertelnością ogólną i mniejszą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, lecz nie wskutek nowotworów.

Amerykanie oszacowali, że każda porcja pełnych ziaren (28 g/dobę) wiązała się z 5-procentowym spadkiem śmiertelności całkowitej lub 9-proc. spadkiem śmiertelności na ChSN.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...