Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

W czekoladowym imbryku można zaparzyć czystą herbatę

Rekomendowane odpowiedzi

Czekoladowy imbryk jest na tyle wytrzymały, by pozwolić na 2-min zaparzanie herbaty przed jej rozlaniem do filiżanek.

Wyzwania podjęli się mistrz czekoladnictwa John Costello i jego zespół z Centrum Technologii Produktu Nestle.

Brytyjczycy stworzyli czajniczek z wielu warstw gorzkiej czekolady. Ich poczynania emitowano w programie BBC1 The One Show.

Problem udało się rozgryźć po przeprowadzeniu serii eksperymentów. Kluczem okazało się wykorzystanie czekolady z 65% zawartością masy kakaowej oraz nakładanie jej warstwami na silikonową formę. Cały proces trwał circa 2,5 godziny.

Co ciekawe, jeśli wleje się wodę w określony sposób, nie będzie się jej w środku mieszać i [...] zaparzy tyle, co zwykle, [...] to [...] czekolada ze ścianki imbryka stopi się, ale nie przemieści się dalej. Pozostanie tam, gdzie jest. [Dzięki temu] otrzymamy niewielką ilość osadu na powierzchni cieczy - wyjaśnia Costello.

Testy smakowe pokazały, że udało się otrzymać smaczny napar z nutką czekolady w tle.

 

 



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...