Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Sery do pizzy idealnej

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepsze sery na pizzę? Międzynarodowy zespół naukowców twierdzi, że idealne połączenie wyglądu i smaku mogą zapewnić cheddar lub provolone i mozzarella.

Akademicy oceniali, jak skład i tekstura mozzarelli, cheddara, colby'ego (dojrzewającego ok. miesiąca sera twarogowego z mleka krowiego), edama, provolone (produkowanego we Włoszech sera z ciągniętego twarogu), emmentalera i gruyère'a wpływa na zezłocenie i tworzenie pęcherzyków.

Cheddar, colby i edam są mało elastyczne, dlatego używając ich, nie należy się spodziewać pęcherzyków (ciemnych plam). Wolne tłuszcze nie dopuszczają zaś do odparowania płynu, przez co gruyère i provolone potrzebują czasu, by się zezłocić, a emmentaler nie brązowieje w ogóle. By pizza [...] nie wyglądała na nadmiernie wypieczoną, sery te można połączyć z łatwo 'pęcherzykującą' mozzarellą.

Autorzy raportu z Journal of Food Science zastosowali system widzenia maszynowego oraz techniki analizy obrazu (w ten sposób oceniali kolor, a także jego jednorodność). Brązowienie, tworzenie pęcherzyków itp. korelowano z różnymi właściwościami serów, w tym reologią, aktywnością wody czy temperaturą przejścia.

 

 



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...