Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie

Rekomendowane odpowiedzi

Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.

Autorzy artykułu z pisma PLoS ONE zademonstrowali, że podawanie otyłym szczurom przez miesiąc 3 szczepów bakterii probiotycznych ogranicza akumulację tłuszczu w wątrobie. Warto przypomnieć, że zarówno otyłość, jak i cukrzyca typu 2. są czynnikami ryzyka niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD).

Hiszpanie pracowali z 3 szczepami z Narodowej Kolekcji Mikroorganizmów z Instytutu Pasteura: Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, Bifidobacterium breve CNCM I-4035 i Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036. Podczas wstępnych eksperymentów na zdrowych ludziach wykazali, że wszystkie są tolerowane i bezpieczne do spożycia.

W najnowszych badaniach na zwierzętach z genetyczną otyłością (szczurach Zucker, u których występuje mutacja w genie kodującym receptor leptyny) okazało się, że w porównaniu do placebo, podawanie probiotyków prowadziło do mniejszej akumulacji lipidów (głównie trójglicerydów) w hepatocytach. Towarzyszył temu spadek związków prozapalnych (TNF-α czy interleukiny-6) w surowicy.

Choć, wg akademików, probiotyki nie uleczą NAFLD, będzie je można wykorzystać jako terapię wspierającą.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...