Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Cukry dodane zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych

Rekomendowane odpowiedzi

Spożywanie zbyt dużych ilości dodanych cukrów (takich, które nie występują naturalnie w owocach czy sokach owocowych) wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej (ChSN).

 

Zalecenia odnośnie do konsumpcji cukrów dodanych różnią się i nie ma uniwersalnie akceptowanych progów dla niezdrowego poziomu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by stanowiły one mniej niż 10% ogółu kalorii, podczas gdy Amerykańskie Stowarzyszenie Serca rekomenduje ograniczenie ich do mniej niż 100 kalorii dziennie dla kobiet i 150 kalorii dla mężczyzn.

 

Do głównych źródeł cukrów dodanych należą słodzone napoje, desery bazujące na ziarnach i nabiale, napoje owocowe oraz cukierki.

 

Zespół doktora Quanhe'a Yanga z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) wykorzystał dane z narodowych badań zdrowia, by sprawdzić, jak się ma spożycie cukrów dodanych (wyrażone jako procent dziennych kalorii) do chorób sercowo-naczyniowych. Ustalono, że średni odsetek kalorii przypadających na cukry dodane wzrósł z 15,7% w latach 1988-1994 do 16,8% w latach 1999-2004, by w okresie między 2005 a 2010 r. spaść do 14,9%.

 

W latach 2005-2010 w przypadku większości dorosłych (71,4%) cukry dodane stanowiły 10 lub więcej procent dziennych kalorii. Dla ok. 10% dorosłych odsetek był jeszcze wyższy i sięgał 25 lub więcej procent.

 

Ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych rosło wraz z podwyższaniem liczby procent kalorii przypadających na cukry dodane. Regularne spożycie słodzonych napojów (7 lub więcej porcji tygodniowo) wiązało się z podwyższonym ryzykiem śmierci na ChSN.

 

Jak dowiedzieliśmy się od dr. Yanga, w porównaniu do osób uzyskujących z cukrów dodanych ok. 7,5% kalorii, u badanych konsumujących w ten sposób ok. 17-21% ryzyko śmiertelności z powodu ChSN było o 38% wyższe. W przypadku ludzi uzyskujących z cukrów dodanych ≥21% kalorii ryzyko wzrastało ponad 2-krotnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok, ok...

jak bardzo podwyższone ryzyko? Ile procent?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...