Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Tłuszcze rybie wspomagają gojenie odleżyn

Rekomendowane odpowiedzi

Dieta obfitująca w tłuszcze rybie nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale i poprawia stan odleżyn u krytycznie chorych osób.

Prof. Pierre Singer i doktorantka Miriam Theilla z Uniwersytetu w Tel Awiwie bazowali na wynikach wcześniejszego badania, które wykazało, że suplementacja tłuszczami rybimi zwiększa poziom tlenu w tkankach krytycznie chorych ludzi. Ponieważ tworzenie się odleżyn ma związek z ograniczonym dopływem krwi, wilgotnością skóry, a przede wszystkim niedoborem tlenu, zespół prof. Singera postanowił sprawdzić, jak oleje z ryb sprawdzą się w tej sytuacji.

Duet zaplanował randomizowane badania kliniczne, co oznacza, że 40 chorych losowano do grup eksperymentalnej i kontrolnej. Po trzech tygodniach uzupełniania diety połowy pacjentów 8 gramami oleju rybiego naukowcy stwierdzili, że odleżyny stały się mniej bolesne i powodowały lżejszy dyskomfort; w porównaniu do jedzącej standardowo grupy kontrolnej, odnotowano 20-25-proc. poprawę. Poza tym układ odpornościowy zaczął działać skuteczniej, zmniejszyły się obrzęki, a stan zapalny w organizmie uległ ograniczeniu.

Dorośli z odleżynami co najmniej 2. stopnia otrzymywali preparaty wzbogacone olejem rybim albo mieszanki równoważne pod względem kalorycznym. Proces gojenia monitorowano za pomocą Skali Gojenia Odleżyn (ang. Pressure Ulcer Scale for Healing, PUSH), gdzie wynik równy 0 oznacza całkowicie wyleczone odleżyny, a 17 najgorsze rany. Oceny dokonywano 3-krotnie: 7., 14. i 28. dnia studium. Poziom białka C-reaktywnego w surowicy także określano 3 razy: w dniach 0., 7. i 14.

W grupie kontrolnej średni wynik w skali PUSH wzrósł od 0. do 28. dnia z 9,25 do 10,75 (w grupie eksperymentalnej wartość ta zmieniła się nieznacznie - z 9,10 na 9,40). W pierwszych dwóch tygodniach badania średni poziom białka C-reaktywnego, które bierze udział w odpowiedzi immunologicznej, spadł w grupie eksperymentalnej ze 191 do 111,7 mg/l. Dla porównania, w grupie kontrolnej spadek sięgnął zaledwie 6 mg/l (ze 145 do 139 mg/l).

W przyszłości Izraelczycy chcieliby przetestować oleje rybie w roli naturalnego środka przeciwbólowego. Singer i inni zamierzają nawiązać współpracę z osobami, które przeszły operację wszczepienia endoprotezy stawu kolanowego bądź biodrowego. Później wystarczyłoby porównać ilość podanego tłuszczu z intensywnością odczuwanego bólu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...