Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Piwo z drożdżami z brody to nie żart (z brodą)

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd pozyskać dzikie drożdże do fermentacji brzeczki? W browarze Rogue Ales w Newport w Oregonie ktoś wpadł na oryginalny pomysł, by pobuszować w brodzie jednego z tamtejszych mistrzów.

John Maier nie goli się od 1978 r. Poszukując miejsca innego niż wszystkie, gdzie mogą żyć jakieś magiczne drożdże, szef browaru Brett Joyce zwrócił uwagę właśnie na bujne owłosienie swojego podwładnego.

Specjaliści z Rogue Ales już od jakiegoś czasu próbowali wyhodować nowe szczepy grzybów na plantacji chmielu. Niestety, bezskutecznie. Trochę dla żartu poprosili laboranta, by pobrał wymazy z brody Maiera. W hodowli znaleziono drożdże, przeprowadzono testy fermentacyjne i tak narodziło się unikatowe piwo.

Obecnie trwają prace nad doszlifowaniem trunku. Sam Maier twierdzi, że smakuje, jakby były w nim jakieś przyprawy. Jeśli wszystko pójdzie z planem, ale trafi na sklepowe półki już na początku przyszłego roku.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam Maier twierdzi, że smakuje, jakby były w nim jakieś przyprawy.

To jeszcze mogli go zapytać czy czyścił brodę po każdym posiłku, a jak nie to co jadł, będzie wiadomo jakie przyprawy :)

 

radar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...