Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Mniej cholesterolu dzięki marynatom

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.

Marynaty zrobione z sosu sojowego lub cukru zapobiegały tworzeniu się produktów utleniania cholesterolu podczas gotowania wieprzowiny i jajek. Produkty utleniania cholesterolu, uszkadzające komórki i przyczyniające się do raka i chorób serca, powstają podczas podgrzewania produktów bogatych w cholesterol.

Badacze z Fu Jen University trzymali przed ugotowaniem wieprzowinę i jajka w marynacie z sosu sojowego i wody, cukru i wody lub wszystkich trzech składników. Okazało się, że podczas gotowania tak zamarynowanych produktów powstawało znacznie mniej produktów utleniania cholesterolu. Szczególnie efektywny okazał się cukier.

Z marynaty w czasie gotowania powstawały substancje, które działały jako przeciwutleniacze, neutralizując wpływ szkodliwych substancji. Możliwe też, że pomocne były również izoflawony sojowe.

Szef zespołu badawczego, profesor Chen, powiedział, że nie wiadomo, czy inne marynaty mają podobne działanie. Skład badanej przez niego marynaty to 1% sosu sojowego, 10% cukru i 89% wody.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...