Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Mniej cholesterolu dzięki marynatom

Recommended Posts

Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.

Marynaty zrobione z sosu sojowego lub cukru zapobiegały tworzeniu się produktów utleniania cholesterolu podczas gotowania wieprzowiny i jajek. Produkty utleniania cholesterolu, uszkadzające komórki i przyczyniające się do raka i chorób serca, powstają podczas podgrzewania produktów bogatych w cholesterol.

Badacze z Fu Jen University trzymali przed ugotowaniem wieprzowinę i jajka w marynacie z sosu sojowego i wody, cukru i wody lub wszystkich trzech składników. Okazało się, że podczas gotowania tak zamarynowanych produktów powstawało znacznie mniej produktów utleniania cholesterolu. Szczególnie efektywny okazał się cukier.

Z marynaty w czasie gotowania powstawały substancje, które działały jako przeciwutleniacze, neutralizując wpływ szkodliwych substancji. Możliwe też, że pomocne były również izoflawony sojowe.

Szef zespołu badawczego, profesor Chen, powiedział, że nie wiadomo, czy inne marynaty mają podobne działanie. Skład badanej przez niego marynaty to 1% sosu sojowego, 10% cukru i 89% wody.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...