Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
Gość tymeknafali

Mozilla ustanowiła nowy rekord Guinnessa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tymeknafali

Warszawa, 3 lipca 2008 - Mozilla poinformowała dzisiaj, że ustanowiła nowy światowy rekord Guinnessa w największej liczbie pobrań oprogramowania w ciągu 24 godzin. Rekordowe 8 002 530 pobrań było możliwe dzięki premierze programu Firefox® 3, nowej wersji popularnej, bezpłatnej przeglądarki internetowej o otwartym kodzie źródłowym.

Fani Mozilli z całego świata złożyli ponad 1,7 miliona deklaracji pobrania Firefoksa 3 podczas „Dnia Pobierania” (Download Day), zorganizowali imprezy pobierania i umieścili na swoich stronach internetowych przyciski Dnia Pobierania Dzięki temu informacja o Dniu Pobierania dotarła do ponad 40 milionów osób. Globalna społeczność użytkowników Mozilli świętowała historyczny moment ustanawiania rekordu podczas imprez w ponad 25 krajach, włączając w to 24-godzinny festyn Camp Firefox w głównej siedzibie Mozilli w Mountain View.

„Jako obserwatorzy najbardziej niesamowitych faktów na świecie, z przyjemnością dopisujemy osiągnięcie społeczności Mozilli do naszej księgi” - powiedział Gareth Deaves, menadżer rekordów organizacji Guinness World Records. „Zmobilizowanie ponad 8 milionów użytkowników w ciągu 24 godzin to niebywały wyczyn. Gratulujemy społeczności Mozilli wysiłku i oddania”.

Szczegółowe informacje o rekordzie Guinnessa ustanowionym przez społeczność Mozilli można znaleźć pod adresem http://www.spreadfirefox.com/pl/worldrecord. Informacje o imprezach organizowanych z okazji Dnia Pobierania znajdują się pod adresem http://www.mozillaparty.com.

Program Firefox 3 można pobrać pod adresem http://www.getfirefox.com

Źródło: Linux.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tymeknafali

Coraz lepiej... w końcu coraz więcej dostrzeże jej zalety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o "trójce" sporo dobrych opinii, być może się skuszę na mały test dla samego wyrobienia opinii :) Choć powiem szczerze, że nowy Lisek musiałby być naprawdę dobry, żeby odciągnąć mnie od Opery ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tymeknafali

Ja używam i nie narzekam. Jest dobry, ogrom addonów, jednak brakuje mi fasterfoxa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ogrom addonów

I właśnie to mnie wkurza. W Operze mam wszystko "out of the box", nie muszę się babrać z szukaniem dodatków zapewniających minimum funkcjonalności :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tymeknafali

No ale instalacja addonów jest dziecinnie prosta, a większość z nich to opcjonalne gadżety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale najpierw trzeba mieć czas i, przede wszystkim, cierpliwość na ich szukanie. Irytuje mnie to nieziemsko, kiedy muszę dłubać w programie, zanim będę go mógł używać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tymeknafali

Możesz działać na nim od razu ;)

Tak jak powiedziałem te komponenty są opcjonalne (przecież nie jest ci konieczna pogoda, czy flaga strony (pokazuje narodowość strony), to są addony które możesz instalnąć, ale nie musisz. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba umieć szukać i nauczyć się wybiórczości

Nie brakuje mi tego, tylko nie widzę potrzeby szukać, gdy mam wszystko, czego mi trzeba, w alternatywnym produkcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tymeknafali

A to faktycznie nie ma co zmieniać, lepsze to znane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi