Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej

Rekomendowane odpowiedzi

Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności wśród osób bez medycznych wskazań do jej stosowania, co budzi pewne kontrowersje. Gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie, które u niektórych osób może powodować reakcje alergiczne lub inne problemy zdrowotne. Czy dieta bezglutenowa to forma zdrowego odżywiania?  Wokół niej narosło wiele mitów - dlatego istotne jest przedstawienie faktów na jej temat.

 

Dlaczego gluten może być problemem?

Gluten pełni istotną rolę w produkcji żywności, ponieważ nadaje elastyczność ciastu i pomaga mu rosnąć. W przypadku osób z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, spożycie tego białka może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która powoduje, że organizm atakuje własne tkanki w odpowiedzi na spożycie glutenu - prowadzi to do uszkodzenia jelita cienkiego. Objawy mogą obejmować bóle brzucha, biegunkę, wzdęcia, a nawet niedobory składników odżywczych spowodowane upośledzeniem ich wchłaniania.

W przypadku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten objawy są podobne, ale mniej intensywne. Osoby cierpiące na tę dolegliwość doświadczają dyskomfortu po spożyciu glutenu, mimo, że nie dochodzi u nich do uszkodzenia jelit ani reakcji autoimmunologicznej. Diagnostyka obu tych schorzeń wymaga konsultacji medycznej oraz przeprowadzenia odpowiednich badań, takich jak testy serologiczne czy biopsja jelit.

 

Moda na dietę bezglutenową

Wzrost popularności diety bezglutenowej nie wynika tylko z potrzeby zdrowotnej, lecz również z przekonań o jej rzekomej uniwersalnej korzyści dla zdrowia. Coraz więcej osób decyduje się na jej stosowanie, wierząc, że jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej diety. Trend ten jest napędzany przez media i celebrytów, którzy często promują dietę bezglutenową jako sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia, zwiększenie energii, poprawę trawienia czy nawet utratę wagi.

 

Czy eliminacja glutenu jest zdrowa?

Jednym z najczęściej spotykanych mitów jest przekonanie, że dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego, niezależnie od obecności nietolerancji glutenu. W rzeczywistości, osoby bez celiakii czy nadwrażliwości na gluten nie odnoszą żadnych dodatkowych korzyści zdrowotnych z wyeliminowania glutenu z diety.

Kolejnym mitem jest przekonanie, że dieta bezglutenowa sama w sobie wspomaga utratę wagi. Choć niektóre osoby mogą rzeczywiście schudnąć po przejściu na dietę bezglutenową, jest to zwykle wynikiem zwiększonej świadomości dotyczącej tego, co jedzą. Jednakże, wiele produktów bezglutenowych jest bogatych w kalorie - może zawierać więcej tłuszczu i cukru niż ich glutenowe odpowiedniki. Redukcja wagi na diecie bezglutenowej nie jest gwarantowana, a wprowadzenie jej może nawet prowadzić do odwrotnych skutków.

Innym często spotykanym mitem jest przekonanie, że dieta bezglutenowa zwiększa poziom energii. Choć osoby z celiakią mogą doświadczyć wzrostu energii po eliminacji glutenu z diety z powodu poprawy wchłaniania składników odżywczych, nie dotyczy to osób bez tej choroby. Co więcej, niewłaściwie zbilansowana dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów energetycznych spowodowanych brakiem składników odżywczych.

 

Mam wrażliwość pokarmową - czym zastąpić gluten?

Dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią kluczowe jest znalezienie odpowiednich zamienników, które umożliwią zbilansowaną dietę, zachowującą wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Podstawą diety bezglutenowej są zboża, które naturalnie nie zawierają glutenu, takie jak ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa (quinoa) i teff.

Zboża te są bogate w błonnik, białko i minerały, co sprawia, że stanowią doskonałą alternatywę dla pszenicy i innych glutenowych zbóż. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, można stosować mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną czy kokosową, które idealnie nadają się do pieczenia i gotowania. Oprócz tego, warto wprowadzić do diety rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca czy fasola, które dostarczają białka oraz błonnika, wspierając zdrowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Warzywa i owoce, bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, powinny stanowić istotny element diety, wspierający układ odpornościowy i ogólne zdrowie.

 

Zbilansowane posiłki bezglutenowe w diecie pudełkowej!

Przestrzeganie diety bezglutenowej może okazać się dużym wyzwaniem. W niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu w jedzeniu skutkują silnymi bólami brzucha i innymi, nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jeśli zależy nam na zdrowej diecie i dobrym samopoczuciu, musimy starannie planować zbilansowane jadłospisy oraz wybierać jakościowe zamienniki.

Rozwiązaniem, które znacznie ułatwia utrzymanie diety bezglutenowej jest catering od Pogotowia Dietetycznego. Co znajdziesz w ofercie? Przede wszystkim szeroką ofertę diet - od sportowych, po specjalistyczne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Dieta pudełkowa zminimalizuje stres i obawy związane ze zjedzeniem choćby śladowej ilości alergenu. Zapewnia Ci również wygodną dostawę pysznych posiłków do domu lub biura. Jedz zdrowo i smacznie! Misją Pogotowia Dietetycznego jest uświadamianie ludziom, że zbilansowane posiłki nie muszą być bez smaku. Spróbuj cateringu, dzięki któremu poczujesz się lepiej i odzyskasz siebie!


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...