peceed 127 Napisano 25 czerwca Można założyć, że mózg po odbiciu lustrzanym (na poziomie struktur biologicznych, a nie molekuł i cząsteczek) miałby zamienioną percepcję lewo/prawo. Ciekawe jednak jak to dotyczy innych ludzi? O ile można się zastanawiać na ile mój żółty przypomina twój żółty (ubytki neurologiczne zmieniły mi percepcję kolorów, choć w niewielkim stopniu - bardziej przypominało to zmianę regulacji obrazu), to z lewo-prawo sprawa jest absolutnie binarna, i jakościowo może mieć tylko dwa rozwiązania. Czy może być to związane z leworęcznością, czyli na przykład wszystkie osoby leworęczne odbierają praworęcznych jak praworęczni leworęcznych i nie istnieją ludzie którzy czuliby że są leworęczni (tak, wiem że są oburęczni). Oczywiście spodziewam się, że jest to dość rozrzucone i niekoniecznie skorelowane - pytanie czy da się w przewidywalnej przyszłościi wyodrębnić cechy obwodów neuronalnych które by o tym decydowały? Są ludzie którzy mylą stronę lewą z prawą - może oni byliby kluczem do rozwiązania tej zagadki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach