czernm20 1 Napisano 8 listopada 2023 (edytowane) Dzień Dobry, trochę o filozofii Schopenhauera: — Jestem głupi; głuchy (niedosłownie). W sumie etymologia ta sama. Prezentuje więc to w formie takiej, że nagrywam to z komputera. I dlatego, że mam 69 IQ próbuje zgłębić tajemnicę poznania. Oczywiście nie chodzi o piękne miasto Poznań, ale jak mawiał autor hymnu: wrócić się jak Czarniecki do Poznania... z ziemi włoskiej do Polski... Nie marnuj czasu, obejrzyj film! Jak starczy mi go i eksperymentów filozoficznych to opowiem siedząc w fotelu o swojej przygodzie z byciem: moderatorem w grupie Filozofuj!, przygodach z prawem, niepełnosprawności ruchowej, wychowywaniu się w środowisku kryminogennym, spojrzeniu na kwestie wiary, o doświadczeniach z biologią którą chciałem studiować, o miłości do piesków, o szacunku do Rzeczypospolitej Polskiej, o moim stosunku do kobiet, o tym co ustalił Schopenhauer w kwestii wiary, o czasie, o Szatanie, o zbrodniarzach wojennych, ale to wszystko w prawdzie! Chociażby Czarniecki... To nazwisko, które jest powiązane z "Nieckim" a więc buntownikiem. To w języku staropolskim buntownik. Od i wyjaśniło się! Jak to mawiał Sokrates o Heraklicie: nurka delfickiego potrzeba, aby tego Heraklita przejrzeć. W tym sęk — mówił jeden kabareciarz w szmonczesie. A Ty i tak napiszesz pod filmem: "to wszystko bzdury" gdy będę w kolejnym filmie wyjaśniał konstrukcje cepa bądź teorię Einsteina. Szczególnie z punktu widzenia obiektywnego. Wszystko to robiłem dla siebie: czasu tylko brakuje na nagrywanie. Dyletant przydałby mi się. Do komentowania. Byle nie pytać: Bóg istnieje czy nie istnieje? To bowiem wyjaśnił Edward Stachura w tekście pt. "Fabula rasa". Bardzo mi się Stachura podobał, jak i Krishnamurti. Nie ma to pytanie sensu z punktu widzenia Stachury i jego życiopisania, lepiej napisać "Dzień Dobry" a jak czytasz Schopenhauera to zapewne jest dobry. A gdy już trafisz na mój film to będzie dobry, ponieważ czytanie Schopenhauera zawsze jest rzeczą, która sprawia że dzień jest dobry. Edytowane 8 listopada 2023 przez czernm20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach