Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
PawelDd

Dorga światowa - połączenie Londyn-Nowy York lądem

Recommended Posts

Trafiłem na filmik o możliwej drodze przez cały świat, przez wszystkie kontynenty.

Zastanawiam się, bo takie połączenie, z pkt widzenia turysty sensu wiele nie ma, ale z punktu widzenia transportu... no właśnie, czy Waszym zdaniem ma to sens ? Czy nie lepiej jest puścić coś statkiem, niż wysyłać samochodem ?

Intryguje mnie to, bo znalazłem źródło powołujące się na informacje z CNN (chyba rzetelne źródło), ze faktycznie jest projekt połączenia miedzy Londynem a nowym yorkiem. Takie połączenie (ale kolejowe) podobno proponowali Rosjanie i nazwali Trans-Eurasian Belt Development (TEPR). Mi się to jednak wydaje jakimś megalomańskim projektem bez sensu.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. W filmiku jest mowa, że nie ma jak wybudować połączenia do Australii. Według Wikipedii (informacje z wiki). Ktos tam niby myślał o tunelu, ale taki tunel miałby 140km i obecnie nie ma dużego zapotrzebowania na takie przejazdy. Nikt nie chce podróżować samochodem do australii.
Zastanawiam się jednak, czy to możliwe ? Czy dałoby się zbudować takie podziemne połączenie ? Przecież to dwie różne płyty tektoniczne, co przy takiej odleglości i długości tunelu mogłoby chyba powodować jego pękanie ?

Podsumowując, mam zatem dwie zagwozdki:
1. czy jest sens robienia połączenia globalnego ?
2. czy w ogóle wykonalny byłby tunel lub most z Azji do Australii ?

No Ciesniena okazuje sie, ze nie jest takim problemem, bo budową drogi przez cieśninę Berina, nie mostem, a tunelem, zainteresowani są i ROsjanie i Amerykanie i Chińczycy. To nie jest jakaś duża odległość, a głębokośc morza nie jest większa niż ta w kanale Le Manche (w le manche nawet czasami jest głebiej).

Ja się zastanawiam, czy to ma sens. Koszty olbrzymie, a statkiem chyba taniej.