Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Banany z jadalną, bardzo zdrową, skórką

Rekomendowane odpowiedzi

Rolnicy z Okoyamy wyhodowali banany z jadalną skórką. Skórka tych owoców (Mongee Banana) nie smakuje szczególnie dobrze, ale jest znacznie cieńsza i mniej gorzka niż w zwykłych bananach.

Naukowcy z D&T Farm opracowali metodę Freeze Thaw Awakening (Zamrożenie, Odmrożenie, Przebudzenie). Jak tłumaczą, odtwarzają warunki sprzed 20 tys. lat, z końca epoki lodowcowej. Młode bananowce są najpierw umieszczane w temperaturze -60°C, a gdy po wyjęciu z chłodni zaczynają tajać, sadzi się ponownie. Zabieg ten aktywuje ponoć starożytną część DNA, dzięki czemu bananowce dobrze sobie radzą w chłodnym klimacie Japonii i szybciej rosną. Ponieważ nie mają tu naturalnych wrogów, nie trzeba ich spryskiwać pestycydami.

Pierwsza partia bananów Mongee (w japońskim slangu mongee znaczy niesamowity) trafiła do handlu w listopadzie ubiegłego roku. Kupienie ich nie było jednak zapewne łatwe, bo D&T Farm wytwarza zaledwie 10 owoców tygodniowo. W dodatku były one dostępne tylko w jednym miejscu: Fruit Corner of Tenmanya Okayama. Potencjalnych klientów mogła też zniechęcać cena 5,70 dol. (648 jenów) za sztukę.

Blogerzy z witryny SoraNews24, którzy dostali Mongee do zrecenzowania, podkreślają, że owoce te są rzeczywiście wyjątkowe: przez wysoką zawartość cukru (24,8 g) są znacznie słodsze od zwykłych bananów (18,3 g). Ich zapach jest ponoć silniejszy, a smak przywodzi na myśl ananasa. By nadawać się do zjedzenia, Mongee muszą być jednak całkowicie dojrzałe; owoce dobrze nam znanej odmiany Cavendish można zaś jeść o wiele wcześniej.

Sama skórka jest bardziej gorzka od miąższu, ale gdy się je razem, smak się uśrednia. Konsumenci mogą się chętniej poświęcić, gdy usłyszą, że w skórce znajduje się dużo witaminy B6, magnezu i tryptofanu, surowca wyjściowego do produkcji hormonu szczęścia - serotoniny.

Opublikowano [też] wyniki, które pokazują, że dojrzałe skórki owoców hamują przerost prostaty - podkreśla rzecznik D&T Farm.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...