Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Zmiany w diecie mogą wydłużyć życie chorych z parkinsonem

Rekomendowane odpowiedzi

Utrata wagi przez pacjentów z chorobą Parkinsona (ChP) skraca długość życia, a także zwiększa ryzyko demencji i bycia zależnym od innych.

Zespół dr. Angusa MacLeoda z Uniwersytetu w Aberdeen podkreśla, że tym ważniejsze wydają się lepszy monitoring oraz wczesne interwencje u pacjentów z ChP, którzy schudli.

Naukowcy przez 10 lat śledzili losy 275 chorych z parkinsonem i zaburzeniami parkisonowskimi. Naukowcy monitorowali wagę pacjentów, analizowali też związki między chudnięciem a postępami choroby.

Okazało się, że spadek  wagi jest powszechny w parkinsonie i zaburzeniach parkinsonowskich i może wystąpić na wczesnych etapach choroby. Dalsze analizy pokazały, że wczesny spadek wagi koreluje z wyższym ryzykiem stania się zależnym od innych, rozwoju demencji i zgonu.

O ile autorzy wcześniejszych badań wspominali o tym, że utrata wagi to częsty problem w ChP, o tyle zespół z Aberdeen jako pierwszy powiązał chudnięcie ze zgonem, demencją i zależnością.

Odkrycie, że chudnięcie wiąże się z gorszymi prognozami, jest ważne, bo [na podobnej zasadzie] korekta utraty wagi może oznaczać poprawę rokowań. Mając to na uwadze, w ramach dalszych badań należy ustalić, czy np. wysokokaloryczna dieta pomaga parkinsonikom, którzy schudli - podsumowuje MacLeod.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...