Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Jedzący wolniej rzadziej zapadają na zespół metaboliczny

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, którzy jedzą wolniej, są w mniejszym stopniu zagrożeni rozwojem otyłości czy zespołu metabolicznego.

Dr Takayuki Yamaji z Uniwersytetu w Hiroszimie analizował przypadki 441 kobiet i 642 mężczyzn , którzy w 2008 r. nie mieli zespołu metabolicznego (średnia wieku wynosiła 51,2 r.). Na podstawie szybkości jedzenia ochotników podzielono na 3 grupy: jedzących wolno, normalnie i szybko.

Po 5 latach okazało się, że u jedzących szybko zespół metaboliczny rozwijał się częściej (11,6%) niż u jedzących w normalnym tempie (6,5%) i wolno (2,3%). Oprócz tego szybsze jedzenie wiązało się z większym przyrostem wagi, wyższym poziomem cukru we krwi i większym obwodem w pasie.

Wolniejsze jedzenie może być kluczową zmianą w stylu życia, która pomoże w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu. Gdy ludzie jedzą szybko, nie czują sytości i z większym prawdopodobieństwem się przejadają. Szybkie pochłanianie jedzenia powoduje [też] większe wahania poziomu glukozy, co może prowadzić do insulinooporności. Uważamy, że odnosi się to także do amerykańskiej populacji - podsumowują Japończycy.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...