Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Czekolada z oliwą dobra dla naczyń

Rekomendowane odpowiedzi

Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Zespół dr Rosselli Di Stefano z Uniwersytetu w Pizie porównywał wpływ spożycia gorzkiej czekolady z oliwą extra virgin lub czerwonymi jabłkami Panaia z dużą zawartością polifenoli na postępy miażdżycy u zdrowych osób, obarczonych czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Badanie naprzemienne objęło 26 ochotników (14 mężczyzn i 12 kobiet) z co najmniej 3 czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych: paleniem, dyslipidemią (stanem, gdy stężenia lipidów i lipoprotein w osoczu odbiegają od przyjętych norm), nadciśnieniem czy rodzinną historią chorób sercowo-naczyniowych. Przez 28 dni codziennie jedli oni 40 g gorzkiej czekolady. Przez 2 tygodnie zawierała ona dodatkowo 10% oliwy extra virgin, a w ciągu innych 14 dni 2,5% jabłek Panaia. Dwa rodzaje czekolady podawano w losowej kolejności.

Rozwój miażdżycy monitorowano, oceniając zmiany metaboliczne (m.in. poziom karnityny), profil lipidowy, ciśnienie krwi, a także stężenie krążących komórek progenitorowych dla śródbłonka (ang. endothelial progenitor cells, EPCs). EPCs są kluczowe dla naprawy i podtrzymania funkcji śródbłonka.

Na początku studium i po interwencji pobierano próbki krwi i moczu. Mocz badano pod kątem zawartości metabolitów za pomocą spektroskopii magnetycznego rezonansu jądrowego. Poziom krążących EPCs oceniano na drodze cytometrii przepływowej. Oprócz tego monitorowano palenie, wskaźnik masy ciała (BMI), ciśnienie, glikemię (poziom cukru we krwi), a także profil lipidowy.

Po 28 dniach Włosi zauważyli, że gorzka czekolada z oliwą wiązała się ze znacząco podwyższonym poziomem EPCs oraz spadkiem poziomu karnityny (zarówno w porównaniu do punktu wyjścia, jak i spożywania czekolady z jabłkiem). Czekolada z oliwą poprawiała też poziom dobrego cholesterolu HDL oraz obniżała ciśnienie (w porównaniu do początku studium). Czekolada jabłkowa nie wywoływała znaczącego spadku stężenia trójglicerydów.

Odkryliśmy, że zjadanie codziennie małych porcji gorzkiej czekolady z dodatkiem naturalnych polifenoli z oliwy extra virgin wiąże się z poprawą profilu ryzyka sercowo-naczyniowego. Nasze badanie sugeruje, że oliwa może być dobrym dodatkiem do żywności, który pomoże zachować komórki naprawcze EPCs.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...