Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dieta sprzężona z mikrobiomem reguluje układ odpornościowy, by radził sobie z grypą

Rekomendowane odpowiedzi

Pewne bakterie mikrobiomu rozkładają flawonoidy do składnika, który pomaga kontrolować układ odpornościowy i zapobiegać spustoszeniom związanym z grypą.

Od lat uważa się, że flawonoidy wykazują ochronne właściwości, które pomagają regulować układ odpornościowy i jego zdolność do zwalczania patogenów. Ponieważ są one powszechne w naszej diecie, ważnym wnioskiem wypływającym z opisywanych badań jest to, że być może flawonoidy współpracują z mikroflorą jelitową, by chronić nas przed grypą i innymi infekcjami wirusowymi. Musimy, oczywiście, zdobyć więcej informacji, ale wyniki są intrygujące - opowiada dr Ashley L. Steed ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona w St. Louis.

Nie chodzi tylko o to, by dieta obfitowała w flawonoidy. Nasze rezultaty pokazują, że by wykorzystać te związki do kontroli odpowiedzi immunologicznej, trzeba mieć w przewodzie pokarmowym właściwe bakterie. Byliśmy w stanie zidentyfikować [...] bakterię, która wykorzystuje składniki diety, by zwiększyć ilość interferonu, czyli cząsteczki sygnalizacyjnej wspomagającej odpowiedź immunologiczną. U myszy zjawisko to zapobiegało związanemu z grypą uszkodzeniu płuc. A to uszkodzenie często powoduje u ludzi poważne powikłania, np. zapalenie płuc - dodaje dr Thaddeus S. Stappenbeck.

Amerykanie analizowali mikrobiom ludzkich jelit, szukając bakterii metabolizującej flawonoidy. Stappenbeck i Steed zidentyfikowali mikroorganizm, który wg nich, może chronić przed okołogrypowymi uszkodzeniami. Clostridium orbiscindens, bo o nim mowa, rozkłada flawonoidy do metabolitu wzmacniającego sygnalizację interferonową.

Metabolitem tym jest dezaminotyrozyna, w skrócie DAT. Gdy podaliśmy myszom DAT, a później zaraziliśmy je grypą, występowało u nich mniej uszkodzeń płuc niż u gryzoni nieleczonych DAT - tłumaczy Steed. Co ciekawe, mimo mniejszych zmian w płucach, u zwierząt z grupy DAT poziom wirusa był taki sam jak u myszy z grupy kontrolnej. Zakażenia były zasadniczo takie same. Same w sobie bakterie i DAT nie zapobiegały infekcji grypą. Myszy nadal miały wirus. Ale DAT nie dopuszczał do uszkodzenia tkanki płuc przez układ odpornościowy - podkreśla Stappenbeck. To ważne spostrzeżenie, zważywszy, że szczepionki nie zawsze skutecznie zapobiegają infekcjom.

Jak wyjaśniają autorzy publikacji z pisma Science, opisana strategia nie obiera na cel wirusa, ale odpowiedź układu odpornościowego na wirusy.

W niedalekiej przyszłości Amerykanie chcą zidentyfikować inne mikroorganizmy, które także wykorzystują flawonoidy, by wpływać na układ odpornościowy. Zamierzają też poszukać sposobów na zwiększenie ich liczebności u ludzi, których przewód pokarmowy nie jest nimi odpowiednio skolonizowany. Na razie, ponieważ sezon grypowy zbliża się nieubłaganie, nie zaszkodzi wspomagać się czarną herbatą i innymi produktami bogatymi we flawonoidy.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...