Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dieta wysokotłuszczowa w czasie ciąży zwiększa ryzyko raka piersi w następnych pokoleniach

Rekomendowane odpowiedzi

Badanie na myszach wykazało, że wysokotłuszczowa dieta w czasie ciąży zwiększa ryzyko raka piersi na kilka pokoleń - u córek i prawnuczek.

Dieta wysokotłuszczowa wiąże się ze stanem zapalnym, a liczne badania epidemiologiczne wskazywały na związek między stanem zapalnym a ryzykiem nowotworu - podkreśla prof. Leena Hilakivi-Clarke z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Georgetown.

W ramach wcześniejszych studiów zespół Hilakivi-Clarke ustalił, że u córek myszy jedzących wysokotłuszczową karmę w czasie ciąży ryzyko nowotworu było wyższe. Najnowsze badanie pokazało dodatkowo, że gdy dietę zmieniono na wysokotłuszczową w 2. trymestrze, gdy tworzy się linia płciowa - czyli ciąg komórek płciowych, które łączą pokolenia i gwarantują trwanie gatunku - podwyższone ryzyko raka piersi występowało także u prawnuczek.

Sekwencjonowanie RNA ujawniło różną ekspresję, odpowiednio, 1587 i 4423 genów u córek i prawnuczek matek karmionych paszą wysokotłuszczową i kontrolną. Podobną zmianę w obu pokoleniach zaobserwowano w przypadku 48 genów; zmiany dotyczyły m.in. genów powiązanych u kobiet z podwyższonym ryzykiem raka piersi (ANKEF1, IGFBP6, SEMA5B), opornością na leczenie (SLC26A3), gorszymi prognozami (ID4, JAM3, TBX2) i obniżoną odpornością przeciwnowotworową (EGR3, ZBP1).

Hilakivi-Clarke wyjaśnia, że zawartość tłuszczu w diecie myszy odpowiadała ilości, jaka może być dziennie spożywana przez ludzi. Kaloryczność posiłków myszy z grupy kontrolnej i wysokotłuszczowej (z dużą ilością oleju kukurydzianego bogatego w kwasy wielonienasycone n-6) była taka sama, co przekładało się na zbliżoną wagę wszystkich zwierząt. "Nasze eksperymentalne myszy 40% energii czerpały jednak z tłuszczu, podczas gdy w przypadku gryzoni kontrolnych z tłuszczów pochodziło tylko 18% energii. Typowa ludzka dieta składa się z 33% tłuszczu".

Myszy z grupy eksperymentalnej rozpoczynały wysokotłuszczową dietę w 10. dniu ciąży, a więc w czasie, kiedy zaczynają się rozwijać komórki płciowe córek. Jak tłumaczą autorzy publikacji z pisma Breast Cancer Research, okres ten odpowiada mniej więcej 3. trymestrowi ludzkiej ciąży. Pokolenia od córek po prawnuczki (F1-F3) były karmione paszą kontrolną.

Okazało się, że częstość występowania guzów wywołanych 7,12-dimetylobenzo[a]antracenem (DMBA) była znacząco wyższa w pokoleniach 1. i 3., czyli u córek i prawnuczek samic karmionych wysokotłuszczową paszą. Co więcej, okres utajenia procesu nowotworowego był krótszy, a obciążenie chorobą większe.

Wg Hilakivi-Clarke, wysokotłuszczowa dieta przed i po ciąży zwiększa ryzyko raka piersi w dwóch następnych pokoleniach (u córek i wnuczek, ale nie u prawnuczek), co wskazuje, że nie dochodzi do dziedzicznych zmian w linii płciowej.

Starając się unikać alarmistycznego tonu, badacze przypominają, że badania wykazały, że ciężarne spożywają więcej tłuszczów niż kobiety niebędące w ciąży i że wzrost zawartości tłuszczów w diecie następuje między 1. a 2. trymestrem.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...