Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Kawa chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym

Rekomendowane odpowiedzi

Picie kawy chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym (ang. hepatocellular cancer, HCC).

Zespół z Uniwersytetów w Southampton i Edynburgu ustalił, że w porównaniu do niepicia kawy, spożywanie jednej, dwóch i pięciu filiżanek kofeinowej kawy dziennie wiąże się ze spadkiem ryzyka HHC o, odpowiednio, 20, 35 i 50%.

Ochrona występowała zarówno u ludzi już pijących kawę, jak i u tych, którzy zazwyczaj nie sięgali po ten napój. Im większe spożycie kawy, tym silniejszy efekt (niewiele danych dotyczyło jednak "dawki" powyżej 5 filiżanek dziennie). Kawa bezkofeinowa także zapewniała korzystny, ale słabszy efekt.

Autorzy publikacji z pisma BMJ Open analizowali dane z 26 badań obserwacyjnych (objęły one ponad 2,25 mln osób). Naukowcy wyliczali ryzyko rozwoju HCC w przypadku picia od 1 do 5 filiżanek kofeinowej kawy dziennie.

Nie sugerujemy, by wszyscy zaczęli [nagle] pić 5 filiżanek kawy każdego dnia. [...] Nasze odkrycia są [jednak] istotne, zważywszy, że globalnie na HCC zapada coraz więcej osób i że rokowania w przypadku tego raka są złe - podkreśla dr Oliver Kennedy z Uniwersytetu w Southampton.

HCC występuje szczególnie często w Chinach i południowo-wschodniej Azji. Przeważnie rozwija się na bazie marskości pozapalnej. Szacuje się, że do 2030 r. liczba nowych przypadków rocznie wzrośnie o ok. 50% - do ponad 1,2 mln.

W kawie występują związki o właściwościach antyutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych itp., dlatego, wg akademików, wskaźnik przewlekłych chorób wątroby i raka tego narządu jest wśród kawoszy niższy.

Wykazaliśmy, że kawa zmniejsza zwłóknienie i [częstość] raka wątroby w sposób zależny od dawki. Koledzy po fachu donosili, że kawa zmniejsza ryzyko zgonu z wielu innych powodów. Nasze badanie dołącza więc do coraz pokaźniejszego zbioru dowodów, że w umiarkowanych ilościach kawa może być wspaniałym naturalnym lekarstwem - tłumaczy prof. Peter Hayes z Uniwersytetu w Edynburgu.

Kolejnym krokiem będzie więc dla naukowców analiza w ramach randomizowanych badań [z losowaniem do grup] skuteczności zwiększonego spożycia kawy u osób z grupy podwyższonego ryzyka raka wątroby - podsumowuje Kennedy.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...