Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dieta niskosodowa nie obniża ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Badanie, w ramach którego przez 16 lat śledzono losy ponad 2600 kobiet i mężczyzn, wykazało, że spożywanie mniejszych ilości sodu nie wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.

Prof. Lynn L. Moore ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Bostonie przedstawiła uzyskane wyniki na sesjach naukowych Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia.

Nie znaleźliśmy dowodów, że dieta z niższą zawartością sodu ma jakikolwiek korzystny długoterminowy wpływ na ciśnienie krwi. Nasze ustalenia dołączają do coraz większego zbioru innych, które pokazują, że obecne zalecenia odnośnie do spożycia sodu mogą być niewłaściwe.

W ramach badania Amerykanie śledzili losy 2632 kobiet i mężczyzn w wieku 30-64 lat (uczestników Framingham Offspring Study). Na początku wszyscy mieli prawidłowe ciśnienie. W ciągu kolejnych 16 lat okazało się jednak, że ochotnicy, którzy dziennie spożywali mniej niż 2500 mg sodu, mieli wyższe ciśnienie niż ludzie, którzy spożywali większe ilości Na.

Inne duże badania, których wyniki ukazały się w ostatnich latach, wskazały na coś, co naukowcy nazywają mającą kształt litery J zależnością między sodem a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Oznacza to, że w grupie podwyższonego ryzyka choroby serca znajdują się zarówno ludzie na diecie niskosodowej, jak i z bardzo dużym spożyciem sodu. Najmniej zagrożone są osoby ze średnim spożyciem, odpowiadającym zakresowi konsumpcji większości Amerykanów.

Nasze nowe wyniki stanowią poparcie dla innych badań, które kwestionują zasadność niskiego spożycia sodu w populacji generalnej - opowiada Moore.

Naukowcy odkryli także, że osoby spożywające więcej potasu, wapnia i magnezu mają w dłuższej perspektywie czasowej niższe ciśnienie. Najniższe ciśnienie występowało u ludzi z wyższym łączonym spożyciem sodu (średnio 3717 mg dziennie) i potasu (średnio 3211 mg dziennie).

Moore dodaje, że zapewne istnieje podgrupa ludzi wrażliwych na sól, którzy skorzystają na obniżeniu spożycia sodu. Potrzeba jednak więcej badań, by opracować łatwiejsze metody skryningu wrażliwości na sól i stworzyć dla "wytypowanych" właściwe zalecenia dot. konsumpcji sodu i potasu.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...