Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Niebieska kukurydza na zespół metaboliczny

Rekomendowane odpowiedzi

Ekstrakt z niebieskiej odmiany kukurydzy poprawia wiele wskaźników w szczurzym modelu zespołu metabolicznego - donosi zespół dr Rosy Iseli Guzmán Gerónimo z Universidad Veracruzana.

Gryzoniom podawano 1) standardową dietę i 30% sacharozę w wodzie pitnej, 2) 30% sacharozę w wodzie pitnej i wyciąg z niebieskiej kukurydzy, 3) wysokocholesterolową dietę i 30% sacharozę w wodzie pitnej lub 4) wysokocholesterolową dietę, 30% sacharozę w wodzie pitnej oraz wyciąg z niebieskiej kukurydzy. Grupa kontrolna dostawała standardową dietę i wodę bez sacharozy. W wyniku podawania ekstraktu obserwowano spadek ciśnienia skurczowego, wzrost poziomu dobrego cholesterolu HLD i lepszy profil lipidowy (niższe stężenie trójglicerydów i cholesterolu ogółem).

Naukowcy, których artykuł ukazał się w Journal of Medicinal Food, podkreślają, że niebieska i fioletowa kukurydza zawdzięczają swoje barwy antocyjaninom (podczas studium analizowano zawartość polifenoli, monomerycznych antocyjanin oraz aktywność antyoksydacyjną niebieskiej kukurydzy; jej próbkę pozyskano z meksykańskiego Instituto Politécnico Nacional).

Do analiz ziarno zmielono i wyekstrahowano za pomocą zakwaszonego etanolu. Do badań in vivo alkohol odparowano w warunkach obniżonego ciśnienia w stosunkowo niskiej temperaturze (poniżej 30 stopni Celsjusza).


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...