Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Nagromadzenie ceramidów zwiększa ryzyko cukrzycy

Rekomendowane odpowiedzi

Udało się wyjaśnić, czemu ktoś szczupły może chorować na cukrzycę typu 2., a osoba otyła pozostaje zdrowa. Kluczem do rozwiązania zagadki jest nagromadzenie metabolitów tłuszczów - ceramidów.

Międzynarodowy zespół naukowców ustalił, że u singapurskich pacjentów, którzy przeszli operację wyłączenia żołądkowego, poziom ceramidów pozwalał wnioskować o cukrzycy lepiej niż otyłość. Mimo że wszyscy pacjenci byli otyli, ci, którzy nie chorowali na cukrzycę, mieli mniej ceramidów w tkance tłuszczowej.

Ceramidy wpływają na to, jak organizm zarządza składnikami odżywczymi. Oddziałują też na reakcje na insulinę i na spalanie kalorii - wyjaśnia dr Scott Summers z College'u Zdrowia Uniwersytetu Utah.

Kiedy ludzie się przejadają, produkują nadmiar kwasów tłuszczowych. Te mogą być magazynowane w organizmie jako trójglicerydy lub spalane, by uzyskać energię. U niektórych ludzi kwasy tłuszczowe są jednak przekształcane w ceramidy.

Wg Summersa, gdy ceramidy się akumulują, tkanka tłuszczowa przestaje normalnie funkcjonować, a tłuszcz "wylewa się" do naczyń lub serca i uszkadza tkanki peryferyjne. Dotąd szczegółowy mechanizm uszkodzenia pozostawał nieznany, ale dzięki 3-letniemu projektowi okazało się, że namiar ceramidów w ludzkich czy mysich adipocytach powoduje, że stają się one niewrażliwe na insulinę i nie są w stanie spalać kalorii.

Myszy stawały się też podatne na cukrzycę i stłuszczenie wątroby. Dla odmiany gryzonie z niższym poziomem ceramidów w tkance tłuszczowej okazały się mniej podatne na insulinooporność.

[...] Niektórzy szczupli ludzie zapadną na cukrzycę lub chorobę stłuszczeniową wątroby, jeśli coś takiego jak czynnik genetyczny uruchomi akumulację ceramidów [w ramach eksperymentów naukowcy usunęli m.in. gen odpowiadający za przekształcanie tłuszczów nasyconych w ceramidy] - podkreśla dr Bhagirath Chaurasia.

Obecnie trwają poszukiwania mutacji genetycznych, które predysponują ludzi do gromadzenia ceramidów oraz rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.

Summers przypomina, że w pewnych krajach Azji częstość występowania cukrzycy jest wyższa niż w USA, mimo że wskaźnik otyłości jest stosunkowo niski. Niektórzy ludzie nie są po prostu stworzeni do tłustej diety.

Bazując na uzyskanych wynikach, autorzy publikacji z pisma Cell Metabolism sugerują, że gdy ceramidy się gromadzą, tkanka tłuszczowa traci właściwości tkanki brunatnej i staje się biała. To uruchamia ciąg zdarzeń prowadzących do choroby.

Warto przypomnieć, że Summers już w 2007 r. opublikował badania, z których wynikało, że zahamowanie syntezy ceramidów u gryzoni zapobiega stłuszczeniowej chorobie wątroby i cukrzycy.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...