Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Oporna skrobia pomaga ludziom z zespołem metabolicznym

Rekomendowane odpowiedzi

Uzupełnienie diety osób z zespołem metabolicznym o skrobię oporną na strawienie korzystnie zmienia mikrobiom, pozwalając obniżyć poziom złego cholesterolu i związany z otyłością stan zapalny.

Zespół z Uniwersytetu Stanowego Dakoty Południowej jako pierwszy oceniał prebiotyczny wpływ skrobi opornej RS4 (nieulegającej strawieniu modyfikowanej chemicznie skrobi pszennej) na pacjentów z zespołem metabolicznym.

Jak wyjaśnia prof. Moul Dey, RS4 nie ulega strawieniu w górnej części układu pokarmowego i jest fermentowana przez bakterie z jelita grubego. Wskutek tego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają wpływ na ludzkie zdrowie.

W ludzkim organizmie występuje więcej komórek bakteryjnych niż naszych własnych, dlatego to, co jemy, służy i nam, i bakteriom. To, jak je karmimy, przyczynia się do tego, jak one dbają o nasze zdrowie. To tu mogą się przydać RS4.

Studium skupiło się na 12 kobietach i 8 mężczyznach z zespołem metabolicznym z 2 kolonii huterytów ze wschodniej Dakoty Południowej. U ludzi tych występowała otyłość brzuszna oraz 2 z 4 wymienionych przypadłości: nadciśnienie, cukrzyca, wysoki poziom trójglicerydów bądź niskie stężenie dobrego cholesterolu. Dwanaście osób zażywało leki na jedną lub więcej z tych chorób.

Do mąki grupy interwencyjnej dodano skrobię RS4. Wszystkie posiłki są w społecznościach huterytów przygotowywane od postaw, a w każdym posiłku znajdują się 1 bądź 2 produkty mączne.

Zdrowa dieta i tryb życia mogą zmniejszyć ryzyko związane z zespołem metabolicznym, ale zmiana podtrzymywanych całe życie zwyczajów i długoterminowe stosowanie się do zaleceń dietetycznych są trudne. W takich przypadkach przydają się tajemnicze składniki takie jak RS4. Tak czy siak, kluczowe pozostaje podejmowanie zdrowych życiowych wyborów.

Eksperyment składał się z dwóch 12-tygodniowych sesji, oddzielonych 2-tygodniową przerwą. Dzięki temu naukowcy mogli zamienić grupy interwencyjną i kontrolną. Od ochotników pobierano próbki krwi i stolca. Wykonywano też badanie składu ciała metodą DEXA (absorcjometrię promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii; DEXA od ang. Dual Energy X-Ray Absorptiometry).

Amerykanie zauważyli, że wykorzystanie opornej skrobi obniżało poziom wszystkich cholesteroli. Mimo że wyjściowy poziom cholesterolu badanych nie był wysoki, po części z powodu zażywania leków, po interwencji średni całkowity cholesterol i tak znacząco się obniżał. Dodatkowo autorzy publikacji z pisma Scientific Reports zauważyli niewielki spadek średniego obwodu talii i zawartości tłuszczu w organizmie.

Analiza DNA z próbek stolca wykazała zmianę struktury mikroflory jelitowej. Zasadniczo spożywanie RS4 poprawiło równowagę bakterii, co korelowało z poprawą wskaźników zdrowia metabolicznego i zwiększonym poziomem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...