Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Biurowa kultura słodyczy rujnuje zdrowie

Rekomendowane odpowiedzi

Torty i ciasta przynoszone do pracy, by świętować czyjeś urodziny czy inne ważne okazje, rujnują, wg prof. Nigela Hunta z Wydziału Chirurgii Stomatologicznej Królewskiego College'u Chirurgów, nie tylko uzębienie, ale i wagę.

Menedżerowie chcą nagrodzić wysiłki swojego zespołu, a koledzy celebrują wyjątkowe okazje albo chcą przywieźć jakiś prezent z wakacji, [nic więc dziwnego, że] dla wielu ludzi praca to główne miejsce spożycia cukrów, które przyczyniają się do napędzania epidemii otyłości i problemów ze zdrowiem jamy ustnej.

Oprócz tego w mowie, która ma zostać wygłoszona na dorocznej kolacji stomatologów, Hunt stwierdza, że w Wielkiej Brytanii rokrocznie niemal 65 tys. dorosłych potrzebuje leczenia szpitalnego z powodu próchnicy.

Kultura ciastowa stwarza też problemy dla tych, którzy dają z siebie wszystko, by schudnąć lub poprawić stan zdrowia.

Hunt nie sądzi, by w biurach wprowadzono zakaz częstowania słodyczami, sugeruje więc, by kupować je w mniejszych ilościach i zjadać wyłącznie z lunchem (przez brak dopływu cukru między posiłkami bakterie płytki nazębnej nie będą mieć z czego wytwarzać uszkadzających szkliwo kwasów).

Idealnie ludzie powinni wziąć pod uwagę inne możliwości, takie jak patery owoców, orzechów czy sera [żółty ser podnosi np. pH płytki nazębnej, zmniejszając w ten sposób ryzyko próchnicy i zapalenia przyzębia].


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...