Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Omega-3 decydują, czy witaminy B spowolnią spadek funkcji poznawczych

Rekomendowane odpowiedzi

Wcześniej ustalono, że suplementacja witaminami B spowalnia spadek zdolności poznawczych u starszych osób z problemami pamięciowymi. Teraz okazało się, że wyższy poziom kwasów omega- 3 w organizmie wzmaga skutki działania witaminy B.

Zespół z Uniwersytetu w Kapsztadzie, Oslo, Oksfordzie i Zjednoczonych Emiratów Arabskich badał przypadki ponad 250 osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (ang. mild cognitive impairment, MCI).

Wcześniej odkryliśmy, że witaminy B mogą spowalniać lub zapobiegać atrofii mózgu i pogorszeniu pamięci u osób z MCI. Działo się tak zwłaszcza u ludzi z ponadprzeciętnym poziomem homocysteiny we krwi [warto jednak przypomnieć, że podwyższony poziom aminokwasu w osoczu to czynnik ryzyka chorób neurodegeneracyjnych]. Wychodząc od tego, że istnieje związek między poziomem omega-3, homocysteiną i tempem atrofii mózgu, chcieliśmy sprawdzić, czy omega-3 i witaminy z grupy B mogą wchodzić ze sobą w interakcje i zapobiegać deterioracji poznawczej - opowiada dr Celeste de Jager.

Na początku badania ochotnicy wypełniali baterię testów poznawczych. Badano także ich krew, by określić stężenie kwasów omega-3, które powszechnie występują w tłustych rybach: kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA).

Badanych wylosowano do 2 grup, z których jedna przez 2 lata przyjmowała suplementy z witaminami B, a druga placebo. Ponownie przeprowadzono testy poznawcze i porównano z wynikami z początku studium.

Zauważyliśmy, że w przypadku osób z niskim stężeniem omega-3 suplementy miały niewielki bądź żaden wpływ. Jednak w przypadku ludzi z wysokim początkowym stężeniem kwasów, w porównaniu do placebo, witaminy B bardzo skutecznie zapobiegały spadkowi zdolności poznawczych. To współgra z poprzednimi ustaleniami, że w przypadku MCI witaminy B spowalniają tempo atrofii mózgu tylko u osób z dobrym początkowym poziomem omega-3 - dodaje dr Abderrahim Oulhaj.

Choć trzeba to jeszcze potwierdzić w dalszych badaniach, wydaje się, że stężenie DHA jest ważniejsze od poziomu EPA.

Kolejnym etapem badań będzie sprawdzenie, czy podanie połączenia witamin B i kwasów omega-3 może spowolnić przejście od MCI do choroby Alzheimera - podkreśla prof. David Smith.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...