Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Wycofany pestycyd może się wiązać z parkinsonem

Rekomendowane odpowiedzi

Środek owadobójczy stosowany do początku lat 80. do tępienia termitów przez iniekcje do gruntu i występujący w owych czasach w mleku może się wiązać z objawami choroby Parkinsona.

Korelację między nabiałem a chorobą Parkinsona odkryto w czasie innych badań. W ramach naszego studium skupiliśmy się na mleku i symptomach parkinsona w mózgu - podkreśla dr R.D. Abbott z Shiga University of Medical Science.

Naukowcy przez ponad 30 lat (do śmierci) śledzili losy 449 Amerykanów o japońskich korzeniach. Wszyscy byli uczestnikami Honolulu-Asia Aging Study i w momencie rozpoczęcia studium mieli średnio 54 lata. Po zgonie wykonywano autopsję ich mózgów, by ustalić, czy doszło do zmian zwyrodnieniowych neuronów istoty czarnej (sekcje prowadzono w latach 1992-2004; gęstość neuronów - ich liczbę na mm2 - określano w kwadrantach z przekroju poprzecznego istoty czarnej). W mózgach 116 osób badano też zawartość epoksydu heptachloru, metabolitu heptachloru.

Na Hawajach duże ilości pestycydu występowały na początku lat 80. w mleku (środek ten był wykorzystywany przez przemysł ananasowy). Mniej więcej w tym samym czasie został on wycofany z użytku.

Autorzy publikacji z pisma Neurology odkryli, że niepalące osoby, które wypijały ponad 2 kubki mleka dziennie, miały o 40% mniej neuronów w istocie czarnej niż ludzie wypijający mniej niż 2 kubki mleka na dobę. W przypadku badanych, którzy palili w jakimkolwiek okresie życia, nie obserwowano związku między spożyciem mleka a utratą komórek nerwowych (wcześniejsze badania wykazały, że u palaczy ryzyko wystąpienia parkinsona jest niższe).

Resztki epoksydu heptachloru wykryto u 90% osób, które piły mleko, w porównaniu do 63% osób, które go nie piły. Abbott zaznacza, że jego zespół nie ma dowodów, że w mleku pitym przez badanych znajdował się epoksyd ani że mamy do czynienia ze związkiem przyczynowo-skutkowym. Na razie można więc mówić wyłącznie o korelacji.

Istnieje kilka wyjaśnień tej korelacji, z przypadkiem włącznie. Poza tym spożycie mleka określano tylko raz, na początku badania, i musimy zakładać, że ten pomiar odzwierciedla nawyki żywieniowe [...] - podsumowuje autor artykułu wstępnego dr Honglei Chen z Narodowego Instytutu Środowiskowych Nauk o Zdrowiu.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...