Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.

Zespół z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa wykorzystał dojrzałe czerwone pomidory. Część z nich trzymano przez 4 dni w lodówce w temperaturze 5°C, część przez 4 dni trzymano w 20°C, a później zblanszowano, zanurzając na 5 min w wodzie o temperaturze 50°C, a resztę (grupę kontrolną) przechowywano po prostu przez 4 dni w temperaturze 20°C.

Przechowywanie w lodówce lub krótkie blanszowanie [...] znacząco oddziaływało na profil związków lotnych i zmniejszało stężenie związków kluczowych dla zapachu pomidorów. Jak podkreślają Amerykanie, niska temperatura przechowywania wpływała na aromat pomidorów silniej niż blanszowanie.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...