Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Wystarczy schudnąć, by pozbyć się cukrzycy

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Newcastle University wykazali, że cukrzyca typu II jest wywołana akumulacją tłuszczu w trzustce oraz że wystarczy zmniejszyć ilość tego tłuszczu o mniej niż 1 gram, by pozbyć się choroby. O odkryciu poinformował zespół profesora Roya Taylora na łamach Diabetes Care oraz podczas World Diabetes Conference w Vancouver.

W badaniach uczonych z Newcastle wzięło udział 18 osób cierpiących na cukrzycę typu II oraz 9, które nie cierpiały na tę chorobę. Wszystkich pacjentów zważono, określono ilość tłuszczu w trzustce oraz reakcję na insulinę przed i po operacji bariatrycznej. Pacjenci z cukrzycą cierpieli na tę chorobę nie dłużej niż 15 lat, średnio od diagnozy minęło u nich 6,9 roku. U pacjentów tych stwierdzono zwiększony poziom tłuszczu w trzustce. Wszyscy uczestnicy badań byli z powodu otyłości zakwalifikowano do operacji bariatrycznej. Pacjenci z cukrzycą po operacji przestali zażywać leki.

Gdy uczestników badań zważono 8 tygodni po operacji okazało się, że obie grupy straciły na wadze średnio około 13%. Jednak, co najważniejsze, u osób, które nie cierpiały na cukrzycę ilość tłuszczu w trzustce pozostała bez zmian, zmniejszyła się natomiast u cukrzyków i powróciła do normy. Ubytek tłuszczu spowodował, że trzustka prawidłowo produkowała insulinę. Choroba u cukrzyków się cofnęła.

Osoby z cukrzycą typu II powinny schudnąć, dzięki czemu pozbędą się tłuszczu z trzustki i zacznie ona prawidłowo funkcjonować. Jeśli zapytacie, jak wiele tłuszczu trzeba się pozbyć, odpowiedź brzmi - 1 gram. Jednak to jeden gram tłuszczu z trzustki. Obecnie jedynym sposobem, by się go pozbyć, jest ograniczenie liczby przyjmowanych kalorii.

Szczegółowe badania za pomocą nowo opracowanej metody, w której używano rezonansu magnetycznego, pozwoliły stwierdzić, że w ciągu 8 tygodni cukrzycy pozbyli się 1,2% tłuszczu z trzustki. Jako, że średnio występowało u nich 50 mililitrów tłuszczu, oznacza to ubytek 0,6 grama.

Co ciekawe, u osób nie cierpiących na cukrzycę poziom tłuszczu w trzustce nie uległ zmianie. To sugeruje, że wzrost ilości tłuszczu w tym organie jest cechą charakterystyczną osób, u których rozwija się cukrzyca typu II. Istnieją też osobnicze różnice co do ilości tłuszczu tolerowanej przed rozwinięciem się choroby. Nasze nowe badania pokazują, że zmiana ilości tłuszczu w trzustce ma związek z cukrzycą typu II. Zmniejszenie się jego ilości nie jest związane z chudnięciem. To nie jest zjawisko, które występuje u każdej osoby. Jest ono specyficzne dla cukrzycy typu II. Interesujący jest fakt, że niezależnie od wagi ciała i sposobu jej utraty krytycznym czynnikiem pozwalającym na pozbycie się cukrzycy typu II jest utrata 1 grama tłuszczu z trzustki, dodaje uczony.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...