Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Chilli nowym lekiem na otyłość?

Rekomendowane odpowiedzi

Australijskie badania wykazały, że wysokotłuszczowa dieta niekorzystnie wpływa na zlokalizowane w żołądku receptory waniloidowe TRPV1 (kanały kationowe aktywowane przez temperaturę i kapsaicynę), które sygnalizują sytość.

Pełny żołądek się rozciąga. Następuje aktywacja nerwów, które przekazują organizmowi informację, że pobrał już wystarczającą ilość jedzenia. Odkryliśmy, że ta aktywacja jest regulowana właśnie przez TRPV1. Z wcześniejszych badań wiadomo, że występująca w papryczkach chilli kapsaicyna zmniejsza u ludzi spożycie pokarmów. Odkryliśmy, że delecja receptorów TRPV1 tłumi [aferentną] reakcję nerwu błędnego na rozciąganie, skutkując odroczonym uczuciem sytości i zjadaniem większej ilości pożywienia. To oznacza, że wpływ kapsaicyny na jedzenie może być pośredniczony przez żołądek. Ustaliśmy także, że działanie TRPV1 może być zaburzone w otyłości wywołanej wysokotłuszczową dietą - wyjaśnia prof. Amanda Page z Uniwersytetu w Adelajdzie.

Dr Stephen Kentish cieszy się, że uzyskane wyniki zainspirują kolejne badania i rozwój nowych terapii, w ramach których można by zapobiegać przejadaniu za pomocą kapsaicyny.

By opracować smaczniejszą wersję terapii, trzeba będzie zbadać mechanizmy aktywacji TRPV1. Chcielibyśmy także określić, czemu wysokotłuszczowa dieta odwrażliwia receptory TRPV1 i sprawdzić, czy można odwrócić te zmiany.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...