Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.

W przypadku kobiet i mężczyzn, którzy jedli co najmniej 10 g orzechów dziennie, ryzyko śmierci z powodu chorób będących wiodącymi przyczynami zgonu było niższe niż u ludzi niejedzących orzechów.

Spadek umieralności był największy w odniesieniu do chorób układu oddechowego, neurodegeneracyjnych i cukrzycy. Za nimi uplasowały się nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe. Efekty były takie same u obu płci. Orzechy ziemne zapewniały co najmniej tak samo duże spadki wskaźnika śmiertelności, co orzechy drzewne, jednak masło orzechowe nie wiązało się ze zmniejszeniem śmiertelności.

Akademicy wykorzystali dane zebrane w ramach Netherlands Cohort Study (jest ono prowadzone od września 1986 r. i objęło ponad 120 tys. kobiet i mężczyzn w wieku 55-69 lat). Badanych pytano o wielkość porcji i częstość spożycia orzechów ziemnych, orzechów drzewnych i masła orzechowego. Holendrzy analizowali związek spożycia orzechów ze śmiertelnością ogólną i z konkretnych przyczyn.

Związek między spożyciem orzechów, w tym fistaszków, a zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca potwierdził wyniki wcześniejszych amerykańskich i azjatyckich studiów. Holenderscy badacze ustalili jednak, że wśród konsumentów orzechów niższa jest także śmiertelność z powodu nowotworów, cukrzycy oraz chorób układu oddechowego i neurodegeneracyjnych.

To nadzwyczajne, że znacząco niższą śmiertelność obserwowano już przy poziomie spożycia orzechów drzewnych/ziemnych rzędu 15 g dziennie (to mniej więcej pół garści). Wyższe spożycie nie wiązało się z dalszym spadkiem ryzyka zgonu. Wnioski zostały potwierdzone przez metaanalizę wcześniej opublikowanych badań i wyników Netherlands Cohort Study; w przypadku śmiertelności z powodu nowotworów i chorób układu oddechowego występował ten sam zależny od dawki wzorzec - opowiada prof. Piet van den Brandt.

Fistaszki i orzechy drzewne zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, włókna, przeciwutleniacze i inne bioaktywne czynniki, które zapewne przyczyniają się do obniżenia wskaźnika umieralności. Oprócz orzechów masło orzechowe zawiera także inne składniki, np. sól i oleje roślinne. Kiedyś wykazano, że występują w nim tłuszcze trans. Niekorzystny wpływ soli i tłuszczów trans może więc niwelować ochronny wpływ fistaszków.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...