Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów

Rekomendowane odpowiedzi

Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.

Jedzenie sałatki z wieloma kolorowymi warzywami zapewnia kilka unikatowych rodzajów karotenoidów, w tym beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i likopen. Lipidy zawarte w całych jajach zwiększają ich wchłanianie - podkreśla prof. Wayne Campbell z Purdue University.

Większość ludzi nie ma w diecie wystarczającej ilości warzyw, a w tym samym czasie coraz więcej osób jada sosy sałatkowe z obniżoną zawartością lub pozbawione tłuszczu. Nasze badania pokazują, że spożywając także gotowane jajo, zyskujemy więcej sprzyjających zdrowiu karotenoidów [...]. Jajka, produkt zawierający egzogenne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy B, mogą być wykorzystane do zwiększenia wartości odżywczej warzyw [...] - wyjaśnia dr Jung Eun Kim.

W ramach eksperymentu ochotnicy jedli w różnych momentach sałatkę z mieszanych warzyw bez jajek, sałatkę z 1,5 jajka oraz sałatkę z 3 jajkami. Wszystkie warianty podawano z 3 g oleju rzepakowego. Druga zawierała 75 g, a trzecia 150 g rozmąconego jajka. Okazało się, że w przypadku 3. sałatki wchłanianie karotenoidów było 3,8-krotnie większe niż w sałatce bez jaj.

W studium wykorzystano rozmącone jaja, by mieć pewność, że badani zjedli i żółtko, i białko. Choć nie testowano innych form [podania] jajka, sądzimy, że wyniki będą porównywalne, póki spożywane będzie żółtko - uważa Campbell, który testował też sałatki z różnymi ilościami olejów sojowego, rzepakowego i masła.

Lipidy z dressingów także zwiększają absorpcję karotenoidów, ale łatwo użyć ich za dużo i spożyć za dużo kalorii. Wiele sosów zawiera ok. 140-160 kalorii na porcję [...], zaś jedno duże jajo to zaledwie 70 kalorii i aż 6 g białka. Nie znając właściwej wielkości porcji sosu, ludzie często wpadają w pułapkę zbyt dużej kaloryczności sałatki, wszyscy jednak wiemy, jaki jest rozmiar porcji jaja - podsumowuje Campbell.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ameryke odkryli :P

 

kazdy tluszcz spelni ta sama role i zwiekszy wchlanianie karotenoidów i witamin rozpuszczalnych w tmuszczach :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...