Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu

Rekomendowane odpowiedzi

Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.

Jak tłumaczą naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu, płytka nazębna powstaje, gdy bakterie przyczepiają się do zębów i tworzą biofilmy. Jeśli nie dopuści się do powstania tej ochronnej warstwy, bakterie nie utworzą płytki.

Brytyjczycy rozpracowali trójwymiarową strukturę enzymu - sortazy A - który umożliwia bakteriom tworzenie biofilmu. W ten sposób można było ustalić, jak trans-chalkon hamuje jego działanie.

Rozszerzamy nasze badanie, by objąć nim podobne produkty naturalne i sprawdzić, czy da się je zawrzeć w produktach konsumenckich - podsumowuje dr Dominic Campopiano.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i podobnie jak lorzen lukrecji - ma pewien efekt uboczny, ktory sie sprowadza d otego, ze wczesiej czy pozniej wygeeruje u osobników powstanie nadcisnienia tetniczego - tzn. sie przyczyni....

 

na moim przyladzie - nawet najmniejsze ilosci lukrecji w przyprawach u mnie podnosza cisnienie o mniej wiecej 20 kreseczek/punktów na cisnieniomierzu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...