Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Umami w górę, słodycz w dół

Rekomendowane odpowiedzi

Badając wpływ hałasu na pokładzie samolotu na smak, naukowcy z Uniwersytetu Cornella stwierdzili, że podróżując w ten sposób, dobrze jest wybierać z oferty sok pomidorowy.

Nasze studium potwierdziło, że hałaśliwe otoczenie wpływa na odczuwanie smaku. [...] Słodki ulega stłumieniu, wyeksponowane zostaje zaś umami. [Jak widać], multisensoryczne właściwości środowiska, w którym jemy, mogą zmienić postrzeganie pokarmów - opowiada prof. Robin Dando.

Badanie Dando i Kimberly Yan może prowadzić do zmiany samolotowego menu, tak by smakowało ono lepiej.

Linie lotnicze potwierdzają istnienie tego zjawiska. Wg Lufthansy, pasażerowie piją tyle samo soku pomidorowego, co piwa. Przewoźnik zamówił zresztą własne badanie (jego wyniki ukazały się jesienią zeszłego roku), które wykazało, że ciśnienie kabiny wzmacnia smak soku pomidorowego.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...