Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Właściwości przeciwutleniające fusów kawy 500 razy większe niż witaminy C

Rekomendowane odpowiedzi

Zespół prof. José Ángela Rufíána Henaresa z Uniwersytetu w Grenadzie postanowił sprawdzić, czy fusy kawy i srebrną łuskę, czyli cienką osłonkę otaczającą ziarna kawy, można wykorzystać do celów spożywczych, zmniejszając ilość generowanych odpadów. Okazuje się, że jak najbardziej tak...

Hiszpanie zademonstrowali, że i bogate we włókna i fenole fusy i łuska mają silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne. Co istotne, antyutleniający wpływ fusów jest 500 razy większy niż witaminy C. Nic dziwnego, że naukowcy już snują plany odnośnie do pokarmów funkcjonalnych.

[Fusy] zawierają również wysokie stężenia melanoidyn, które powstają podczas palenia ziaren kawy i nadają im brązowy kolor. Właściwości biologiczne tych polimerów można by wykorzystać w praktyce, np. do zapobiegania wzrostowi patogenów w produktach spożywczych. Jeśli jednak chcielibyśmy spożytkować prebiotyczny potencjał kawowych odpadów, z tego samego względu najpierw trzeba by melanoidyny usunąć - podsumowuje prof. Rufíán Henares.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...