Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Białko układu odpornościowego reguluje wrażliwość na gorycz

Rekomendowane odpowiedzi

Czynnik martwicy nowotworu (ang. tumor necrosis factor, TNF), wydzielane przez komórki układu odpornościowego białko z grupy cytokin, nie tylko indukuje stan zapalny, ale i pomaga regulować wrażliwość na gorycz.

Odkrycie wskazuje na mechanizm, który wyjaśnia zaburzenia smaku i spadek apetytu w przebiegu infekcji czy chorób autoimmunologicznych.

Zmniejszone spożycie pokarmów i niedożywienie są znaczącym problemem, który wpływa na długoterminowe prognozy poważnie chorych ludzi. Nasze wyniki ujawniają, że gorzki smak jest regulowany przez układ odpornościowy. TNF może sprawiać, że chorzy są bardziej wrażliwi na gorycz, dlatego pokarmy wydają im się bardziej gorzkie i mniej smaczne - wyjaśnia dr Hong Wang z Monell Chemical Senses Center.

W ramach wcześniejszych badań Wang ustaliła, że w kubkach smakowych występuje kilka białek układu odpornościowego, w tym TNF.

Ponieważ wiadomo, że TNF zmniejsza spożycie pokarmu, Amerykanie postanowili sprawdzić, czy dzieje się tak właśnie za pośrednictwem układu smakowego.

By zbadać, czy TNF pomaga regulować reakcje smakowe, naukowcy porównali je u zwykłych myszy i gryzoni pozbawionych genu TNF. Dwa testy behawioralne ujawniły, że zwierzęta poddane knock-outowi genowemu były mniej wrażliwe na gorzkie związki. Oznacza to, że potrzeba było wyższego ich stężenia, by wywołać reakcję. Nie stwierdzono jednak różnic w zakresie odczuwania słodyczy, umami, a także smaków słonego i kwaśnego.

Chcąc potwierdzić, że testy behawioralne odzwierciedlają zmianę czuciową dotyczącą języka, a nie przetwarzanie danych smakowych w mózgu, Amerykanie przyglądali się reakcjom struny bębenkowej na różne smaki. Stwierdzono, że gałąź nerwu twarzowego myszy po knock-oucie wykazywała mniejszą aktywność w odpowiedzi na gorycz niż struna zwykłych myszy. W przypadku innych smaków nie zaobserwowano jednak różnic.

Łącznie sugeruje to, że TNF reguluje wyczuwanie goryczy i podwyższony przy infekcji czy stanie zapalnym poziom cytokiny może powodować, że pokarmy wydają się bardziej gorzkie.

Kolejny eksperyment pokazał, że receptory dla TNF znajdują się w wielu typach komórek kubków smakowych, w tym w komórkach zawierających receptory goryczy. Wzorzec ekspresji podpowiada, że TNF wchodzi w interakcje z receptorami TNF, zmieniając reakcję komórek na bodźce smakowe.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...