Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Syrop klonowy zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyki

Rekomendowane odpowiedzi

Skoncentrowany ekstrakt syropu klonowego sprawia, że bakterie stają się bardziej wrażliwe na antybiotyki.

Wyniki opublikowane w piśmie Applied and Environmental Microbiology sugerują, że połączenie wyciągu z syropu klonowego z antybiotykami zwiększy podatność mikroorganizmów na leczenie, prowadząc do zmniejszenia stosowanych dawek.

Zespół prof. Nathalie Tufenkji z McGill University przygotował ekstrakt syropu klonowego, który składa się głównie ze związków fenolowych.

Kanadyjczycy testowali uzyskany produkt m.in. na wywołujących zakażenia dróg moczowych pałeczkach okrężnicy (Escherichia coli) i Proteus mirabilis. Wyciąg sam w sobie radził sobie z patogenami dość słabo, lecz w połączeniu z antybiotykami wykazywał szczególną skuteczność. Działał też synergicznie z lekami, niszcząc biofilmy.

Zanim stwierdzimy, jaki efekt uda się uzyskać u ludzi, najpierw trzeba będzie przeprowadzić badania in vivo, a ostatecznie testy kliniczne. Odkrycia wskazują jednak na potencjalnie prosty i efektywny sposób zmniejszenia wykorzystania antybiotyków. Wyobrażam sobie, że ekstrakt syropu klonowego wszedłby ostatecznie np. w skład kapsułek antybiotyków.

Naukowcy stwierdzili, że ekstrakt wpływał na ekspresję genów bakterii, hamując różne geny związane z lekoopornością i zjadliwością.

Wszystkie wykorzystane w studium próbki syropu klonowego kupiono na lokalnych targach w Montrealu. Później zamrażano je aż do rozpoczęcia eksperymentu, podczas którego w ramach wieloetapowego procesu uzyskiwano bogaty w związki fenolowe ekstrakt.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...