Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli

Rekomendowane odpowiedzi

Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.

Przystępując do najnowszego studium, Izraelczycy wiedzieli o korzyściach zapewnianych przez granaty i daktyle z osobna. Granaty zawierają hydrolizujące garbniki (czyli będące polifenolami taniny), a daktyle kwasy fenolowe. Aviram zakładał, że skoro w skład owoców wchodzą inne przeciwutleniacze, być może uda się uzyskać efekt synergiczny.

Eksperymenty na hodowlach komórek ścian naczyń i myszach wykazały, że najlepszą ochronę przed miażdżycą rzeczywiście zapewnia połączenie soku z granatów, ekstraktu z daktyli oraz wyciągu z pestek tych ostatnich; stres oksydacyjny w ścianie aorty zmniejszał się bowiem aż o 33%, znacznie spadał też poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy.

Autorzy publikacji z pisma Food Funct. zalecają, by osoby z grupy ryzyka choroby sercowo-naczyniowej, a nawet zdrowe codziennie wypijały pół szklanki soku z granatów, uzupełniając napój trzema daktylami. Pestki warto by zemleć na pastę i również zjeść, ale nawet bez tego połączenie obu owoców zapewni więcej korzyści niż spożycie tylko jednego z nich.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...