Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Cukrowy fortel grzyba

Rekomendowane odpowiedzi

Dotąd sądzono, że bielnik biały (Candida albicans) przemieszcza się przez krwiobieg oraz penetruje tkanki i niszczy komórki odpornościowe w wyniku zmiany kształtu z pojedynczych okrągłych komórek na filamenty złożone z ich ciągu. Teraz okazało się, że do śmierci makrofagów dochodzi przez pojawienie się glikoprotein na powierzchni komórki grzyba.

To nie zmiana kształtu per se umożliwia grzybowi zabicie komórki odpornościowej - opowiada prof. Leah Cowen z Uniwersytetu w Toronto. Chodzi o to, że dodatek glikoprotein remodeluje powierzchnię komórek C. albicans.

Badacze z laboratorium Cowen zauważyli, że bielnik może zabić komórki odpornościowe nawet po obumarciu. Kanadyjczycy pozwolili makrofagom sfagocytować grzyby. Po godzinie grzyby usunięto z komórek odpornościowych. Następnie nową grupę makrofagów wystawiono na oddziaływanie odzyskanych grzybów i grzybów niepoddawanych fagocytozie. Komórki grzybów, które nie zostały nigdy zinternalizowane przez makrofagi, nie były w stanie zabić świeżych komórek odpornościowych, lecz te, które odzyskano, robiły to bez większego problemu. Mając to na uwadze, naukowcy stwierdzili, że zmiana przekształcająca C. albicans w zabójcę musiała zajść na powierzchni (w martwych komórkach próżno szukać aktywnych procesów).

Naukowcy posłużyli się enzymem Endo H, który usuwał cukry z glikoprotein komórek grzyba. Zabieg ten całkowicie zablokował zdolność grzyba do zabijania.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...