Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Białko, mięśnie i kobieca insulinowrażliwość

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna wiadomo, że u otyłych mężczyzn cukrzyca typu 2. rozwija się częściej niż u otyłych kobiet. Najnowsze badania naukowców z McMaster University pokazują, że różnica między płciami może wynikać z aktywności pewnego białka w mięśniach.

Gdy ludzie zaczynają ważyć za dużo, w ich mięśniach szkieletowych rozwija się insulinooporność, co może prowadzić do cukrzycy typu 2. Jak jednak zauważyli Kanadyjczycy, kobiety i mężczyźni różnią się aktywnością PTEN (ang. phosphatase and tensin homolog deleted on chromosome ten), białka kodowanego przez gen zlokalizowany na długim ramieniu chromosomu 10.

Kiedy PTEN jest aktywne, hamuje prawidłową sygnalizację insulinową w mięśniach, co zmniejsza ilość pobieranej przez nie glukozy.

W naszym studium kobiety wydawały się skuteczniej neutralizować to białko, co pozwalało insulinie lepiej pracować i przechwytywać więcej glukozy z krwiobiegu do mięśni. Opisywane białko to jedno z wyjaśnień, czemu kobiety są, w porównaniu do mężczyzn, chronione przed cukrzycą, choć przy określonej wadze mają więcej tkanki tłuszczowej - opowiada prof. M. Constantine Samaan.

Obecnie zespół próbuje stwierdzić, w jaki sposób PTEN jest regulowane w różnych komórkach.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...