Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Nieglutenowe białka pszenicy są celem odpowiedzi immunologicznej w celiakii

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii odkryli, że poza glutenem, układy odpornościowe pacjentów z celiakią reagują również na specyficzne rodzaje nieglutenowych białek pszenicy.

Rolę glutenu w celiakii intensywnie badano już od lat 50., jednak ewentualny udział nieglutenowych białek pszenicy jest nadal słabo poznany.

Nasze studium to pierwsze podejście do mapowania reakcji limfocytów B na białka nieglutenowe pszenicy [...] - podkreśla dr Armin Alaedini.

Alaedini, Sina Huebener, Melanie Uhde oraz naukowcy z Departamentu Rolnictwa szukali celu białkowego za pomocą 2 technik: testów immunologicznych i spektrometrii mas. Okazało się, że poza 4 innymi typami białek pszenicy nowymi nieglutenowymi białkami immunogennymi są serpiny (od ang. serine proteinase inhibitor).

Choć na razie nie jesteśmy w stanie wyciągnąć [...] wniosków odnośnie do patogennego wpływu tych białek, odkrycia powinny skłonić do bliższego przyjrzenia się ich potencjalnemu udziałowi w procesie zapalnym w przebiegu celiakii - podsumowuje Alaedini.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...