Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Włoskie sery prosto z Rosji

Rekomendowane odpowiedzi

Mnisi z Monastyru Wałaamskiego z wyspy położonej w północnej części jeziora Ładoga będą produkować włoskie sery, m.in. mozzarellę.

Brat Agapij odbył tygodniowe szkolenie we Włoszech, gdzie od miejscowych rzemieślników uczył się, jak zrobić mozzarellę, wędzoną ricottę, morlacco i caciottę. Rzecznik monastyru powiedział BBC, że zakupiono już sprzęt do produkcji, która powinna rozpocząć się w grudniu.

Korzystając z mleka swoich krów, początkowo mnisi będą wytwarzać sery na własne potrzeby, lecz gdy produkcja sięgnie 350 kg sera tygodniowo, rozpocznie się sprzedaż za pośrednictwem klasztorów położonych bliżej osiedli.

Warto przypomnieć, że w odpowiedzi na sankcje krajów UE Rosja nałożyła embargo na import włoskich serów.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...